Kevesebb új munkanélküli Amerikában

Vágólapra másolva!
Csökkent a munkanélküli segélyért először folyamodók száma az Egyesült Államokban  a múlt héten, noha növekedést vártak, és ezzel tavaly szeptember 6-ika óta a legalacsonyabb szinten állt. A vártnál nagyobb mértékben korrigálták ugyanakkor a mezőgazdaságon kívüli ágazatok termelékenységéről szóló harmadik negyedévi számot az előzetes adathoz képest.
Vágólapra másolva!

A november 28-án zárult héten 457 ezren folyamodtak munkanélküli segélyért, ami 5 ezer fős csökkenés az előző heti 462 ezerhez képest - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön. A szakértők azzal számoltak, hogy 19 ezerrel nő a szám.

Az elmúlt négy hét átlagában a segélykérelmek száma tavaly november 1-je óta a legalacsonyabb szintre, 481 250-re csökkent az előző heti 495 500-ról.

A vártnál nagyobb mértékben lefelé korrigálták az amerikai mezőgazdaságon kívüli ágazatok termelékenységéről szóló harmadik negyedévi számot az előzetes adathoz képest.

Az amerikai munkaügyi minisztérium végleges adata 8,1 százalékos növekedésről szól, az előzetesen közölt 9,5 százalékkal szemben. A szakértők 8,5 százalékos növekedésről szóló végleges adatot vártak. A második negyedévben 6,9 százalékkal nőtt a termelékenység.

A korrekció oka, hogy a harmadik negyedévben a munkaerőköltség a becsültnél kisebb mértékben csökkent, miközben a termelés a vártnál szerényebben bővült. A mezőgazdasági ágazaton kívüli termelés 2,9 százalékkal nőtt az előzetes adatban szerepelt 4,0 százalék helyet. A feldolgozóipari termelékenységre vonatkozó adatot 13,6 százalékos növekedésről 13,4 százalékra mérsékelték a végleges adatban. A munkaerőköltség a vártnál kisebb mértékben, 2,5 százalékkal csökkent az előzetesen becsült 5,2 százalék helyett.