Lőrincz György lett az év borásza

Vágólapra másolva!
Lőrincz Györgyöt, az Egri borvidék borászát választotta a 2009-es év bortermelőjének a Magyar Bor Akadémia.
Vágólapra másolva!

Lőrincz György, az "Év Bortermelője" cím friss birtokosa a díjátadáson kiemelte: az egri borvidék általános hírnevével ellentétben pincéjében kizárólag fehérborokat termel, hagyományos eljárással, egy évig fahordóban érlelve. Lőrincz György jelezte, hogy az egri borok alatt elsősorban házasított fajtákat ért. A győztes szerint borai között nagy szerepet szán a kárpát-medencei fajtáknak, a díjátadóra pedig egy alapvetően olasz rizlingre épülő, de szürkebarátot és cabernet savignone-t is tartalmazó bort hozott.

Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnöke hangsúlyozta: az "Év Bortermelője" díj odaítélésénél nem egy adott bort ítélnek meg, hanem egy borász egész éves teljesítményét. Az év bortermelőjét kétfordulós választási rendszerrel jelölik, amelynek első körében a szakma, a fogyasztók és a média adhatja le jelöléseit. Az idén összesen mintegy 500 jelölés közül öten kerültek a második fordulóba, akik közül az akadémia 133 fős tagsága választotta ki a győztest.

Az idén Lőrincz György mellett, a kunsági borvidéket képviselő Gálné Dignisz Éva, a Balatonboglárról érkező Légli Ottó, valamint az ászár-neszmélyi borvidéken dolgozó Szöllősi Mihály és a szekszárdi Vida Péter került a Magyar Bor Akadémia döntőseinek listájára.