Razzia volt a legnagyobb német tartományi bankban

Vágólapra másolva!
Több száz nyomozó részvételével hűtlen kezelés gyanújával hatósági razziát  tartottak hétfőn Németország legnagyobb tartományi bankjánál, a baden-württembergi LBBW-nél.
Vágólapra másolva!

Mintegy 250 rendőr tartott razziát a legnagyobb német tartományi bank fiókjaiban és a vezetők otthonában.

A razziát a stuttgarti tartományi ügyészség rendelte el annak nyomán, hogy hatósági információk szerint korábbi és jelenlegi vezetői közül többen 2006 vége óta állítólag több száz millió euró értékben az amerikai ingatlanpiacon felettébb kockázatos pénzügyi befektetéseket hajtottak végre, illetve ilyen jellegű befektetéseket nem akadályoztak meg. A gyanú szerint a szóban forgó befektetések akkor érték el tetőpontjukat, amikor az amerikai ingatlanpiac már felettébb labilis volt, sőt az összeomlás szélén állt. Az így keletkezett károk a gyanú szerint többmilliós értéket tesznek ki.

A hatósági razzia kora délelőtt kezdődött és egész nap tartott. Ennek során a kivezényelt nyomozók átkutatták a bankvezetők irodáit, továbbá több jelenlegi és volt vezető magánlakását is. Információk szerint a hatóságok nagy mennyiségű dokumentumot lefoglaltak.

Ügyészségi források a vizsgálattal kapcsolatban annyit közöltek, hogy az LBBW jelenlegi elnöke, Hans-Jörg Vetter nincs a gyanúsítottak között, elődje Siegfried Jaschinski viszont a feltételezett hűtlen kezeléssel vádolt személyek körébe tartozik.

Értesülések szerint a stuttgarti ügyészség a kockázatos üzletek miatt gyakorlatilag már hónapokkal ezelőtt megindította a vizsgálatot. Sőt már 2008 végén egyfajta előzetes vizsgálat indult, miután fény derült arra, hogy az LBBW a pénzügyi válság kezdeti szakaszában több milliárd eurós vesztességet halmozott fel.

Németország legnagyobb tartományi bankja hosszú ideje veszteséges. Az idei esztendőre legalább 2 milliárd eurós veszteséget jósolnak.

Egy évvel ezelőtt a bajor tartományi bank került hasonló helyzetbe, és ugyancsak felmerült a pénzek hűtlen kezelésének gyanúja. A bank tetemes adósságokat halmozott fel, és jelentős állami támogatásra szorult.

Az első három negyedévben a bank 620 millió eurós veszteséget könyvelt el a kockázatos hitelek miatt.