Budapestre települnek a kínai befektetővadászok

Vágólapra másolva!
Kína Budapesten nyitná meg befektetésösztönzési ügynökségének európai központját - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A kínai befektetésekért folyó versenyben nem került veszélybe Magyarország pozíciója azzal, hogy a régió más részein jelentős kínai beruházások valósulnak meg - mondta a Napi Gazdaságnak Wolf Csaba, az ITD Hungary pekingi irodavezetője. (Szerbiában teherautó-, Bulgáriában pedig traktorgyárat építenek kínai befektetők.)

Kína továbbra is régiós befektetési központnak tekinti Magyarországot, ezt az is bizonyítja, hogy a kínai kereskedelmi minisztérium befektetésösztönzési ügynöksége (CIPA) Budapesten nyitja meg első külföldi irodáját.

A kirendeltséget eredetileg idén ősszel adták volna át, ám közben bővült az iroda feladatköre, ezért jövő évre csúszik az nyitás. A budapesti iroda ugyanis nem csak a magyarországi, hanem az Európai Unió teljes területén lévő lehetőségeket fogja feltérképezni, vagyis ez lesz a kínai befektetővadászok európai központja. Jelenleg óriási verseny folyik a kínai befektetésekért, nem csak a kelet-európai országokban, hanem a világ más tájain, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában is. Szinte mindenki Kína pénzére hajt - mondta Wolf Csaba.

Magyarország számára azon túl, hogy fontos európai közúti és vasúti útvonalak csomópontjában fekszik előnyt jelent, hogy itt van a legnagyobb kínai kolónia, működik egy kínai-magyar kéttannyelvű iskola, a térségben egyedül Budapesten van Bank of China-fiók, és csak a magyar fővárosból indul közvetlen légi járat Kínába.

Számos beruházásról folynak tárgyalások, az már biztos, hogy a kínai technológiai óriásvállalat, a Huawei Magyarországon (Komárom, Pécs) hozza létre legnagyobb európai gyártóbázisát; folynak az egyeztetések a közmetikumokat, egészségügyi termékeket gyártó Tiens-csoport magyarországi letelepedéséről. A kínai autógyártókkal is tárgyalnak a magyar szakdiplomaták, ám ezek még nincsenek döntés közeli fázisban.