A VW megveszi a Suzuki ötödét

Vágólapra másolva!
Megveszi a Suzuki ötödét a német Volkswagen, hogy erősítse piaci pozícióit, első sorban Indiában. Tegnap az egyik, név nélkül nyilatkozó forrás azt mondta, hogy a Volkswagen "könnyen" elérheti a több mint egyharmados részesedést a japán cégben.
Vágólapra másolva!

A Volkswagen 2,5 milliárd dollárt fizet Suzuki 20 százalékáért, hogy fejlessze indiai jelenlétét. A japánok bejelentése szerint januárban történik majd az adásvétel. Egy japán tőzsdei szakértő szerint ez komoly veszélyt jelent a Toyota világuralmi törekvésére.

A világ második legnépesebb országában a Maruti Suzuki Indiának nagyon erős pozíciói vannak az autópiacon, a VW ezért akar együttműködést a japánokkal. Kínában már korábban terjeszkedtek, és nemrég újabb bővítéseket jelentettek be.

Napjainkban a világ legnagyobb autópiacává előlépő Kína, valamint a szintén óriási növekedési potenciállal rendelkező India a befektetők kedvenc célpontja. A német vállalat pedig a világ legnagyobb autógyárává szeretne válni. A célt egyelőre átmenetileg már elérték, de 2018-ig a tartós dominancia elérése a vállalat motiválója.

A befektetők örültek a hírnek: bár a tokiói tőzsde irányadó indexének mozgását befolyásoló 225 részvény többsége, összesen 188 veszített értékéből, így gyengült a mutató, a kivételek között volt a Suzuki papírja, amely 3,5 százalékos többlettel zárta a szerdai kereskedést.

Nemrég egyébként a Volkswagen háza táján a Porsche megvásárlása volt a fő téma, erről részletesebben itt olvashat. A Volkswagen-Toyota párharcról pedig az itt elérhető írásunkban.