Megadóztatnák a milliós brit bankárbónuszokat

Vágólapra másolva!
Megadóztatná a bankárbónuszokat Alistair Darling brit pénzügyminiszter, legalábbis ennek bejelentését várják a költségvetési jelentéstől Nagy-Britanniában. Az adó indokoltnak tűnik, de hosszabb távon árthat a brit gazdaságnak.
Vágólapra másolva!

A hatalmas államháztartási hiánnyal küzdő Nagy-Britanniában nagy a nyomás a pénzügyi kormányzaton, hogy csökkenték a deficitet. A tervek szerint négy év alatt megfeleznék a hiányt, de hogy ez a költséglefaragás és az adóemelés milyen kombinációjából jön össze, az csak mostanában fog kikristályosodni.

A brit sajtóban széles körben elterjedt a hír, hogy a befektetési bankárok "túlzó" bónuszaira 50 százalékos, vagy még magasabb adót vetnének ki, de a pontos részleteket még nem ismerni - írja a BBC. Egyes források szerint a fiatalok munkanélkülisége ellen, vagy vállalkozások hiteltámogatására használnák az így befolyó összegeket.

A bankok hatalmas összegeket fizettek ki vezetőiknek a válság alatt is. A Royal Bank of Scotland, amelyet az adófizetők pénzéből 80 százalékos részesedés fejében mentett ki az állam, millió fontokat adott bónuszként. Az igazgatótanács lemondással fenyegetőzött arra az esetre, ha ezt meghiúsítaná az állam. Darling erre úgy reagált, hogy őt senki ne zsarolja.

David Blanchflower, a Bank of England monetáris tanácsának korábbi tagja szerint az adóztatás indokolt. "Be kell látni, hogy a bónuszokkal túl messzire mentünk." Ezzel ellentétes egyes iparági csoportok véleménye, akik szerint az adóval elüldözhetik a legjobb bankárokat, tovább rontva a gazdaság helyzetén.