Kezd magához térni a forint

Vágólapra másolva!
Délelőtt erősödött a keddi kereskedést meredek lejtőn töltő forint: ám a 273 forintos árfolyam messze van még hét eleji 270 forint alatti euróárfolyamtól.
Vágólapra másolva!

A szerdai kereskedést gyenge szinteken kezdte a magyar deviza, az euró jegyzése a reggeli 274,5 forint körüli szintről 273 forintra erősödött 11 óráig. Ekkor a dollárért 185 forintot kértek a piacon, a svájci frank pedig 181 forint alatt járt.

A szerdai kereskedésben 272-275 forintos sáv tűnik valószínűnek az euró/forint vonatkozásában. Egyelőre még nem tudni, hogy a jelenlegi bizonytalansággal tarkított eladói nyomás meddig fog tartani a nemzetközi piacokon, márpedig a külföldi hangulat alapvetően befolyásolja a forint jegyzését. Szerdán nem érkezett nagy horderejű adat vagy bejelentés, a végleges GDP-adat is nagyjából megegyezik a korábbi gyorsbecslésben közölt számmal, ezért nem okozott különösebb mozgást a piacokon.

Kedden megrendítette a forintot a térségbeli devizákkal együtt a görög szuverén adósbesorolás visszaminősítése, s kereskedők szerint ez a hatás még szerdán is érződhet. Egyébként szerdán is az év végére általában jellemző lanyha érdeklődés várható, kereskedők szerint a forint mozgása alapvetően továbbra is a befektetői bizalom alakulását követi, az euró 270-275 forint körül alakulhat.

A Fitch által leminősített Görögország, valamint az Egyesült Államok és Egyesült Királyság veszélyeztetettségének bejelentése viszont kiábrándítóan hatott. Mindezekre a dubaji bizonytalanság is ráerősített. Ezek alapján az euró kedden a 270 alatti árfolyamról 274 forintos szaladt, szerda reggel pedig 275 forint közelében is járt a kurzus.