A Mol hajtotta Budapestet

Vágólapra másolva!
Elsősorban a Mol szűk 2 százalékos többletének köszönhetően zárt 0,3 százalékos pluszban a BUX.
Vágólapra másolva!

A pesti tőzsde irányxadó indexe, a BUX szerdán 20 724 ponton kötött ki, ami 0,3 százalékos emelkedésnek felel meg. A parketten 17 milliárd forint értékben köttettek üzletek, ez elmarad az idei, 21 milliárd forintos napi átlagtól.

A szerény emelkedés leginkább a Mol számlájára írható, az olajpapír 1,6 százalkékal 15 855 forintra drágult. Az OTP és a Magyar Telekom egyaránt 0,3 százalékkal 5365, illetve 728 forintra drágult. Kivétel volt viszont a Richter, amely 0,5 százalékkal 43 005 foriuntra gyengült.

A BÉT a régiós tőzsdékhez hasonlóan mozgott, és a BUX emelkedése is beleillett a nemzetközi trendbe. A térségből a prágai tőzsde nagyobb emelkedése tűnik ki, ott elsősorban a kamatvágás miatt emelkedtek erőteljesebben az árfolyamok. A cseh jegybank ugyanis a kamat tartását valószínűsítő piaci várakozásokkal ellentétben negyed százalékponttal 1,00 százalékra mérsékelte a kamatszintet - kommentálta a tőzsde mai teljesítményét Nagy Péter, az UniCredit üzletközője.

A nap folyamán a Magyar Telekom elsősorban egy nagyobb eladó tranzakciói miatt gyengült. Több nagy kötés is volt a piacon, ezeket leszámítva azonban a forgalom meglehetősen alacsony volt - tette hozzá Nagy Péter. Nem hatott az árfolyamokra sem az OTP EBRD-vel kötött megállapodásának módosításáról szóló hír, sem a Mol horvát állammal a gázüzletág sorsáról szóló keretszerződés változása. A magyar olajcég és horvát kormány úgy módosította a szerződést, hogy a Mol anyavállalati hitelt nyújthat az INA-nak, amivel rendeződhet az INA horvát állam felé fennálló adótartozásának egy jelentős része 2009 végére. A megállapodás értelmében 2010. december 1-jére tolták ki a határidejét annak, hogy az INA gázüzletágát a horvát kormány átvegye. A felek biztosítják, hogy a gázüzletág az átvétel időpontjáig veszteségmentesen működjön. Egyes elemzők szerint ez azt jelentheti, hogy a horvát állam jelentősen megemeli a gáz árát.