Kudarcba fulladtak a Playboy tárgyalásai - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
A gazdasági világsajtó legfőbb témája még mindig a válság, ezen belül is az amerikai állami segélyprogram: a Citi, a Wells Fargo és a General Motors is jelezte, hogy visszafizeti a kölcsönt. Foglalkoztatja a médiát a görög adósság helyzete, a légi közlekedés válsága, az amerikai jegybankelnök derűlátása és a Playboy kudarcba fulladó tárgyalása is.
Vágólapra másolva!

Az amerikai nagybankok közül már mindegyik jelezte, hogy kész visszafizetni az állami segélyeket, s hasonlóképpen cselekedett a General Motors autógyár is. Ezzel a válságot kezelő pénzalap nagyrészt teljesítette küldetését, de kormányzat korábban azt közölte, hogy biztosítékképp életben tartják a pénzalapot.

A Citigroup amerikai óriásbank arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy Abu Dzabi állami befektetési hatósága nyolcszoros áron vásárolna a bank részvényeiből, vagy 4 milliárd dollár értékű adósságot vállalna át - írja a Bloomberg. A válságban bajba jutott pénzintézet részvénykibocsátással jutna forráshoz, amiből a központi segélyt fizetné vissza.

Amerikai mamutok

Az amerikai Wells Fargo nagybank is visszafizeti az állami segélyt, ezzel már minden nagy hitelintézet jelezte, hogy megszabadulna az ezzel járó kötöttségektől. A 25 milliárd dolláros összeget részben részvénykibocsátásból, részben pénzeszközök eladásából fedeznék - számol be a BBC.

A Wall Street Journal arról számolt be, hogy a General Motors az állami segély visszafizetését tervezi júniusban, de lehet, hogy már korábban is sikerül - hivatkozik a lap Edward E. Whitacre elnökre. Az autógyárat 6,7 milliárd dollárral segítették ki adófizetői pénzekből.

Ben Bernanke amerikai jegybankelnök szerint az infláció azért nem veszélyezteti a gazdaságot, mert az USA messze elmarad a valódi lehetőségeitől - írja a Reuters. Egy képviselői kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magas munkanélküliség és a sok kihasználatlan gyárkapacitás miatt valószínűtlen, hogy a válság idején a gazdaságba öntött pénzek nem hasznosulnak, hanem csak gerjesztik az inflációt.

Az Iconix Brand Group tegnap megszakította a tárgyalásokat a Playboy Enterprises vállalattal, mert túl bonyolultnak találták leválasztani a márkát a cég többi egységéről - számolt be a Bloomberg két névtelen forrásra hivatkozva.

Görög gondok

A Financial Times szerint a légi közlekedésben érintett vállalatoknak komoly veszteségekkel kell számolniuk 2010-ben. Az alacsony kereslet és a nyomott árak összesen körülbelül 5,6 milliárd dollár mínuszt jelentenek az ágazatnak világszerte.

A nemrég leminősített Görögország 2 milliárd euró értékű kötvényt ad el 5 banknak, hogy finanszírozhassa magát - írja a Bloomberg. A dél-európai ország hatalmas államháztartási hiánnyal és államadóssággal küzd, ami miatt megingott a piac bizalma papírjaikban. Magyarország kockázati besorolása már jobb lett, mint Görögországé.

Az Európai Unió arról döntött, hogy csökkenti a Latin-Amerikára vonatkozó banánvámot, amivel a BBC szerint versenyképesebbé válhatnak az európai piacon. Az afrikai és karibi árukra nem vetettek ki vámot.