Nem tudja a BUX, hogy merre induljon

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 4,21 pontos emelkedéssel, 20 659,72 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest 0,02 százalékkal erősödött. Az előző napi csökkenés folytatódása vagy annak pozitív korrekciója egyaránt elképzelhető; a nemzetközi piacok az amerikai Fed kamatdöntésére várnak.
Vágólapra másolva!

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője kis pozitív korrekciót vagy további csökkenést egyaránt elképzelhetőnek tart.

A nemzetközi piacok iránymutatása alapján kisebb pozitív korrekció követheti a keddi határozott negatív irányt. Ez ellen szól viszont, hogy a forint tovább gyengült szerdán reggel, és ha ez a tendencia nap közben is folytatódik, úgy a magyar részvénypiacon is csökkenés várható - fejtette ki a szakértő.

Amerikában szerdán összeül a Fed nyíltpiaci bizottsága, de a piaci várakozások szerint nem változtat az irányadó kamaton, e szerint az egynapos kamat célsávja 0,0 és 0,25 százalék között marad. Az ülésről megjelenő közlemény azonban a szakemberek szerint befolyásolhatja a piacok hangulatát.

A BUX 398,86 pontos, 1,89 százalékos csökkenéssel, 20 655,51 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 24 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Az ázsiai tőzsdéken már nyomott volt a hangulat amiatt, hogy Amerika kedden veszteséggel zárt: novemberben a vártnál jobban nőtt a termelői árindex. Ez felerősítette az inflációs nyomással kapcsolatos aggodalmakat, és félő, hogy emiatt a Fed esetleg változtat kamatpolitikáján, és előrehozza a kamatemelést.

Tokióban a 225 válogatott részvényt tartalmazó Nikkei ugyan két hónap óta a legmagasabb szinten zárt, de a növekedést fékezte a Fed kamatdöntését övező óvatosság. A mutató 93,93 ponttal, 0,9 százalékkal 10 177 pontra emelkedett.

A várakozásokkal ellentétben emelkedéssel kezdtek a nyugat-európai tőzsdék. Röviddel a kereskedés kezdete után a londoni értéktőzsde FTSE-100-as mutatója 0,14 százalékot, a frankfurti DAX-30 index 0,11 százalékot, a párizsi CAC-40 mutató 0,18 százalékot emelkedett az előző napi záráshoz képest.