Erősödött a forint

Vágólapra másolva!
Megugrott a forint pénteken délutánra, az euróért több mint két forinttal kellett többet adni, mint tegnap.Négy órakor 275,88 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 278,53 forint után. A forint erősödése az amerikai tőzsdei nyitást követően nyert lendületet.
Vágólapra másolva!

Reggel még ide-oda pörgött a forint 277,5 és 278,5 között, délelőttre azonban erősödésnek indult a várakozásokkal ellentétben, tizenegy óra körül 276,33 forint volt az euró. Igaz, a forgalom olyan alacsony, hogy az egyik elemző szerint az összes megmozgatott pénz elférne egy nagyobb borítékban.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője arra figyelmeztet, hogy a 280-tól való visszafordulás után ugyan erősödik a forint, a trend azonban nem változott egyelőre, tehát a gyengülés még mindig valószínűbb.

A Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan 269,17 forintos euróval számolnak akkor, amikor az árfolyamot rögzítik az ERM-2 rendszerbe való belépéskor. Ennek időpontját 2011 végére teszik.

A japán jegybank 0,1 százalékon hagyta az alapkamatot, ami gyakorlatilag a pénzcsap nyitva hagyását jelenti, csakúgy mint amerikai társintézménye esetén korábban. Elmondásuk szerint az elsődleges ellenfél a már közel két évtizede kísértő defláció. A dollár-jen árfolyamban ez előbbi erősödését segíti, ami közvetve a forintra gyengítő hatással van.