Fontos adóhatáridők járnak le hétfőn

Vágólapra másolva!
A hétfői nap az év vége egyik legfontosabb határideje lesz adózási szempontból: eddig kell bejelentkezni az eva hatálya alá, illetve eddig kell eleget tenni az adófeltöltési kötelezettségnek is.
Vágólapra másolva!

Idén december 21-én jár le az adófeltöltés határideje, és hétfőig van lehetőség bejelentkezni az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá.

Az adófeltöltési kötelezettség alapvetően minden kettős könyvvitelt vezető, illetve az eva hatálya alá eső vállalkozásra vonatkozik.

Adófeltöltés

Bár a feltöltési kötelezettség határideje december 20-a, mivel ez most vasárnapra esik, a fenti cégeknek ezúttal december 21-ig kell eleget tenniük kötelezettségüknek.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti kettős könyvvitelt vezető belföldi illetőségű adózónak és külföldi vállalkozónak a 2009. évi adóévre már bevallott adóelőlegét december 21-ig az adóévi várható adó összegére ki kell egészítenie.

Kiegészítési kötelezettség vonatkozik arra az adózóra, akinek az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele meghaladta az 50 millió forintot. Az eva valamennyi alanyának az adóelőlegét szintén eddig a napig kell kiegészíteni.

Amennyiben a feltöltésnél az adózók rosszul becsülik meg a várható adó összegét, és ezért az adóhatóság az adóelőlegként megfizetett és a későbbiekben megállapított tényleges adó összegéhez képest 10 százalékot meghaladó eltérést tapasztal, úgy a különbözet 20 százalékával megegyező mértékű mulasztási bírságot róhat ki.

Egyszerűsített vállalkozói adó

Aki a jövő évre az eva szerinti adózást szeretné választani, ezt ugyancsak december 21-ig jelentheti be az APEH székhely szerint illetékes regionális igazgatóságán.

Az eva-törvény alapján az adózó az adóévben akkor lehet adóalany, ha az adóévre ésszerűen várható bevétele a 25 millió (2009. évben a 26 millió) forintot nem haladja meg. A bevételtől meg kell különböztetni az adóalapot, melyet úgy kell meghatározni, hogy az összes bevételt az előírt korrekciókkal csökkentjük vagy növeljük. Az adóalanyiság feltételeként a 2009. adóévre - 2009. július 1-jei hatállyal - biztosított 26 millió forint éves bevételi értékhatárt jelent, ezért ha az adózó a 2009. év második félévében elért bevételével haladja meg a 25, de nem lépi túl a 26 millió forintot, eva alanyiságát - az egyéb feltételek megléte esetén - nem veszíti el.

November végéig evából 119,5 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, szinte ugyanannyi, mint 2008 első 11 hónapjában. Tavaly az egyszerűsített vállalkozói adóbevételek összege 166,5 milliárd forint volt.