Az okostelefonok okoztak gondot a Nokiának

Vágólapra másolva!
A Fitch lerontotta a Nokia besorolását az okostelefonok piacán lévő erős verseny miatt.
Vágólapra másolva!

Az egyik legnagyobb hitelminősítő, a londoni központú Fitch Ratings az eddigi A helyett A mínusz kategóriába sorolta a Nokiát, a világ legnagyobb mobiltelefongyártóját - adta hírül a Bloomberg hírügynökség.

Az osztályzatrontást azzal indokolta a Fitch, hogy nagyon éles a verseny az okostelefonok piacán, ahol erős pozíciókkal rendelkezik az Apple és a Blacberryket gyártó Research in Motion. A hitelminősítő egyúttal jelezte, hogy stabil kilátásokkal látta el az új osztályzatot, vagyis egyelőre nem várható további leminősítés.

A Fitch lépésére azonnal reagáltak a befektetők: a Nokia részvényeinek árfolyama közel 2 százalékkal 8,55 euróra gyengült a helsinki tőzsdén, a jegyzés alapján a vállalat értéke 32,1 milliárd euróra rúgott.

Az okostelefonok piacán a Nokia manapság már nem rendelkezik különösebben jó pozíciókkal, pedig egy évvel ezelőtt még ebben a szegmensben is piacvezető volt. A vezető piacokon a BlackBerry Curve és az iPhone a legnépszerűbbek, és a Samsung meg, illetve az LG prémium készülékei is feljövőben vannak.