Hackertámadás a Citigroup ellen - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Dollártízmilliókat zsákmányolhattak orosz hackerek a Citigrouptól; jó kapcsolatokkal lehetett az amerikai bankmentésben részt venni; hamarosan nyereséges lehet a Twitter; Kína jövőre is 8 százalékos növekedést tervez; egyre közelebb egy amerikai üzletember az Arsenal felvásárlásához.
Vágólapra másolva!

Feltörték a Citigroup egyik bankjának informatikai rendszerét, a hackerek több tízmillió dollárhoz juthattak illegálisan. Az FBI szerint az eset hónapokkal ezelőtt történt, az elkövetők egy számítógépes bűnözéssel foglalkozó orosz csoporthoz köthetők - állítja a Wall Street Journal kormányzati forrásokra hivatkozva. A bankcsoport szóvivője tévesnek nevezte az értesülést.

Nagyobb eséllyel kaptak lehetőséget az amerikai bankmentő programban való részvételre Aazok a pénzintézetek, amelyek jó politikai kapcsolatokkal rendelkeztek - derül ki egy, a Reuters által ismertetett tanulmányból. A University of Michigan kutatói által jegyzett vizsgálat szerint elsősorban az járt előnnyel, ha az ügyvezető a központi banknál (Fed) is betöltött valamilyen pozíciót, valamint az, ha a bank székhelye egy kongresszusi képviselő körzetében volt.

Ugyancsak a Reuters számol be arról, hogy egyelőre nincs előrelépés a csődközelbe jutott Dubai World fizetési halasztásának kérelméről folytatott tárgyalásokon. A legutóbbi találkozón a hitelezők kéviselőinek több mint a fele meg sem jelent.

Huszonöt millió dollár folyik be a Twitterhez a Google-lel és a Microsofttal saját tartalmának kereshetőségéről kötött októberi megállapodás nyomán. Így a bevételt eddig alig termelő közösségi mikroblog jövőre már nyereséges lehet - írja a Los Angeles Times.

Kína jövőre 8 százalékos gazdasági növekedést tűzött ki célul, de a BBC által idézett szakértők szerint várhatóan ezt - a jelenlegi globális gazdasági környezetben kiugróan magasnak számító - ütemet is túlteljesíti majd.

Újabb 25 Arsenal-részvényt vásárolt Stan Kroenke, így tulajdonrészének nagysága már csak 17 részvénnyel marad el a 30 százalékos határtól - írja internetes oldalán a BBC. Ha az amerikai üzletember ezt eléri, a brit tőkepiaci szebályok értelmében vételi ajánlatot kell tennie a londoni futballklub egészére. Kroenke tulajdonában van egyebek mellett az amerikai Denver Nuggets kosárlabda- és a Colorado Rapids landarúgóklub.