Rendkívüli tárgyalások a Saab miatt Svédországban

Vágólapra másolva!
Tárgyalásokat kezdett a munkavállalói szervezetekkel a svéd kormány a Saab tervezett bezárása miatt.
Vágólapra másolva!

A svéd kormány rendkívüli tárgyalásokat kezdett a szakszervezetekkel a Saab bezárására készüéve - írja a BBC. A rendkívüli helyzetre annak ellenére készülnek Stockholmban, hogy az autógyártóra a napokban újabb ajánlatok érkeztek.

Maud Olofsson ipari miniszter nem túl optimista, szerinte ugyanis kétséges, hogy megmenthető-e a Saab. A társaság egészére jelenleg egyetlen ajánlat van érvényben, a holland luxusautó-gyártó, a részben az orosz Vlagyimir Antonov tulajdonában levő Spyker eredetileg hétfő estig várta a General Motors (GM) válaszát, de az időkorlátot eltörölték.

A szakszervezetek aggódása érthető, a Saab ugyanis közvetlenül 3400 embert foglalkoztat Svédországban, áttételesen pedig további 8000 munkahely függ az üzemek sorsától.

A GM a múlt héten pénteken jelentette be, hogy mivel nem voltak sikeresek a tárgyalások és nem is lát esélyt azok sikeres befejezésére, így a svéd autómárka megszüntetésére készül.

A GM állítólag több ajánlatot is kapott a Saabra, és ezek egyike csak a Spykeré. Voltak olyan ajánlatok is, amelyek csak a gépekre, illetve csak a trollhaettani gyárra vonatkoztak. A GM azt közölte, hogy minden ajánlatot megfontolnak, és értékelni fognak.

A 19 éve a GM-csoporthoz tartozó Saab eladása nyáron merült fel először. A Saab értékesítése a GM átalakításának része lett volna, az amerikai anyacég ugyanis csődvédelmet kért június elsején. A GM a csőd miatt szabadulni próbált veszteséges üzletágaitól és márkáitól, ebbe a sorba illeszkedett volna a Saab eladása is, amely az elmúlt években komoly mínuszokat termelt.