Karácsonyra hivatalosan is kínai lehet a Volvo

Vágólapra másolva!
Közel a Ford megegyezése a Geely kínai autógyárral a Volvo eladásáról, míg a Fiat jelentősen növelné termelését Olaszországban. Obama hiteleztetne a bankokkal, Kína pedig tartaná óriási fejlődési tempóját - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A lakásépítés növekedni tudott az Egyesült Államokban, amely erősíti a piaci optimizmust, mivel a munkanélküliségi mellett ez az adat mutatja a gazdaság alapjainak állapotát. Novemberben 3,9 százalékos növekedés volt, amire a piacok kedvezően reagáltak, felpörgetve a karácsony előtt lanyhább forgalmat - számol be a Reuters.

Mára várható a Ford bejelentése a Volvo eladásáról. A Bloomberg szerint a Geely kínai autógyárral való tárgyalások eljutottak arra a pontra, ahol az üzlet már valószínűleg bekövetkezik. A bejelentéssel együtt várható az is, hogy a Geely kijelöli az adás-vétel befejezésének várható határidejét.

Warren Buffet már hatodik alkalommal adott el a Moody's hitelminősítőben birtokolt részesedéséből július óta. A Bloomberg szerint a céget rosszul érintették különböző peres eljárások, az állami szabályozók által megfogalmazott kritikák és a profit csökkenése.

Kína 2010-re a 8 százalékos gazdasági növekedést tűzte ki célul a válság ellenére. Hasonló eredményt várnak tehát, mint idénre. A kormány erőteljes gazdaságélénkítő programja miatt azonban egyes elemzők szerint a 9 százalék sem elképzelhetetlen 2009-ben - írja a BBC.

A Fiat termelésnövelési programot hirdetett meg. Olaszországban 1 millió járműre kívánják emelni az éves termelést. Mindezt úgy, hogy az öt gyárából a szicíliait bezárják a korábbi terveknek megfelelően. A BBC szerint 2009-ben 650 ezer kocsi gördült le a gyárak futószalagjáról, így erőteljes élénkítésre lesz szükség, amihez 8 milliárd eurónyi befektetést kívánnak biztosítani.

Barack Obama amerikai elnök a kis- és középvállalkozások hitelezésére szólította fel a bankokat. Az elnök a nagybankok vezéreivel való találkozó után nyilatkozott így. A megbeszélést őszintének nevezte Obama a BBC beszámolója szerint.