Leállhat az orosz olajszállítás Magyarországra

Vágólapra másolva!
A menetrendszerű téli orosz-ukrán gázvita után ezúttal az Oroszországból történő olajszállítással is lehetnek gondok. Az EU hivatalos értesítést kapott a lehetaéges fennakadásokról.
Vágólapra másolva!

Oroszország hétfőn hivatalosan értesítette az Európai Uniót, az pedig Szlovákiát az olajszállítás esetleges leállásáról a Barátság Kőolajvezetéken, a tisztázatlan orosz-ukrán olajtranzitvita miatt - közölte az Európai Bizottság hétfőn. A Barátság Kőolajvezeték Szlovákiába, Csehországba és Magyarországra juttatja el az orosz olajat, a Mol azonban még nem kapott értesítést ellátási gondokról.

Robert Fico szlovák miniszterelnök hétfőn kora délután összehívta a szlovák nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését - tudatta egy Pozsonyban kiadott szlovák kormányközlemény. Az ülés után sajtótájékoztatót tartanak.

Egy EU-forrás szerint elegendő olajtartalékkal rendelkeznek az olajszállítás esetleges fennakadása miatt érintett országok. Nincs azonnali aggodalomra ok a fogyasztók és az üzleti szféra energiaállását illetően - tette hozzá a forrás, aki szerint az EU pozitívan értékeli, hogy működött a korai riasztási rendszer.

Az Oroszországból Ukrajnán keresztül Európába irányuló gázszállítás ideiglenesen már többször leállt az elmúlt években, a két ország árvitái miatt.