Jelentős árelőnyt kínálnak a brit online boltok

Vágólapra másolva!
A font gyengülése miatt egyre több külföldi vásárol a nagy-britanniai online áruházakban, egy iPodon például 42 fontot lehet spórolni. A CEBR gazdaságkutató intézet előrejelzése szerint a font még nem érte el a gödör alját, vagyis még több kereshetik fel a szóban forgó üzleteket.
Vágólapra másolva!

A gyenge font és nagy év végi leárazás tömegével vonzza az európai vásárlókat a brit bevásárlóportálokra. Az online utalásokat lebonyolító Moneybookers cég becslése szerint a francia interneten vásárlók 30 százaléka, a németeknek 22 százaléka, a lengyeleknek 22 százaléka vásárol brit internetes áruházban.

A Moneybookers számításai szerint az euróövezet országainak polgárai 48 fontot - 14 400 forintot - tudnak megtakarítani például egy iPod zenelejátszón, és mintegy 62 fontot - közel 19 ezer forintot - egy márkás napszemüvegen, ha azt brit internetes áruházban veszik. Ettől függetlenül is egyre népszerűbb az online vásárlás Európában: az európaiak 44 százaléka rendelt árút külföldi honlapokról, a sort Németország vezeti 53 százalékkal, majd Nagy-Britannia és Franciaország következik 45, illetve 43 százalékos részaránnyal.

A jövőben további gyengülhet az angol font, a CEBR gazdaságkutató intézet szerint, a szervezet hétfőn publikált elemzése alapján a szigetországi deviza a következő néhány hónapban elveszítheti árfolyamelőnyét az euróval szemben. Ha beigazolódik a jóslat, akkor az újabb vevőket jelenthet a brit online boltoknak.