Adatbányászattal és külföldi utakkal spórolhatunk a drága benzinen

Vágólapra másolva!
Hogyan védekezhetünk az egekbe szökő üzemanyagárak ellen? Megfelelő kútválasztással, kedvezményt nyújtó bankkártyákkal, illetve külföldi tankolással harcolhatunk a leghatékonyabban, de jó vezetési technikával is sokat lehet spórolni. Ukrajnába akár az ország közepéből is megéri átmenni, ha időmilliomosok vagyunk és csak a költségek számítanak. Gyakorlati tanácsok.
Vágólapra másolva!

Egy bő héten belül háromszor jelentették be az üzemanyagárak emelkedését: a tavalyi év utolsó napjaiban a piaci folyamatok miatt volt drágulás, januártól a jövedéki adó emelése miatt nőtt az ár, szerdától pedig ismét az olajár emelkedése miatt drágulnak az üzemanyagok. A gázolaj országos átlagára ezekből adódóan 297, a benziné 317 forintra emelkedik, ráadásul az előrejelzések szerint hozzá is kell szokni a magas árakhoz, csökkenésre alig van esély.

Az egekbe szökő üzemanyagárak miatt az eddigieknél is fontosabb kérdés lesz az autósok számára, miként csökkenthetik az üzemanyagköltségeket. Több megoldás is van, az [origo] pontokba szedte a lehetőségeket.

Keresse az olcsó kutat!

Sokszor minimális kerülővel és utánajárással is spórolhatunk 5-7 százalékot, ami egy 60 literes tank esetében tankolásonként 1500 forintot is jelenthet. Budapesten és több megyeszékhelyen - mint a a Holtankoljak.hu weboldal adatbázisából kiderül - 10-20 forintos eltérés is előfordul a különböző kutak között.

Egyértelmű árgyőztes nincs a hálózatok között, a teljes budapesti kínálatot tekintve például jelenleg egy, a XIX. kerületben levő Shell-kút a legolcsóbb, ahol 295 forintért mértek egy liter 95-ös benzint. A legtöbbet az I. kerületben található egyik Mol-kúton kell fizetni: itt egy liter üzemanyag 325 forintba kerül.

A gázolaj esetében a Savoya Park bevásárlóközpont területén lévő Auchan töltőállomása nyert, ahol 281 forintba került egy liter, a legdrágább pedig a Shell II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron található töltőállomása volt, ahol 308 forintot számláznak egy literért. Az árösszevetés alapján kerületenként és településenként nagyon különbözőek az árak, de vannak azért "trendek": sokszor ott vannak a legolcsóbbak között az Auchan kútjai, illetve a kicsi - sokszor névtelen - töltőállomások.

Használja a megfelelő kártyát!

A vásárlási kedvezményt nyújtó - úgynevezett loyalty vagy co-branded - bankkártyák használata is kímélheti a pénztárcát, ilyenből több is van a piacon. A Citibank hitelkártyája például a Shell kúthálózatában ad kedvezményt, üzemanyag-vásárlás esetén a kártyatulajdonos 3 százalékos jóváírást kap. A K&H Bank kártyapalettáján pedig van olyan termék, amely az Agip kutakon történő tankolásnál literenként 10-16 forint kedvezményt biztosít.

Közvetve jutnak kedvezményhez az úgynevezett pontgyűjtő kártyák - ilyen a Multipont, a Supershop vagy éppen a Smart kártya - tulajdonosai. Üzemanyag-vásárláskor a felhasználók pontokat kapnak, amik aztán ajándékokra válthatóak levásárolhatóak a partnereknél. Vannak egyéb, általános vásárlási kedvezményt nyújtó kártyák, például sok hitelkártya esetében bármilyen vásárlás után jóváírást kínál az adott pénzintézet, ami alól a benzinvásárlás sem kivétel.

Tankoljon külföldön!

A környező országok közül Ukrajna a legkedvezőbb célpont, itt a 95-ös benzin és a gázolaj is sokkal olcsóbb, mint Magyarországon: az előbbi ára 170, utóbbié 140 forint alatt van az ukrán deviza - a hrivnya - hivatalos árfolyama alapján.

Ha a szerdától érvényes 317 forintos országos átlagos benzinárat és egy 60 literes üzemanyagtartállyal rendelkező autót veszünk alapul, akkor Magyarországon 19 020 forint egy teli tank, Ukrajnában pedig csak 10 200 forintba kerül ugyanez.

Árkörkép a régióból*

95-ös benzin

Gázolaj

Ausztria

294

271

Horvátország

283

262

Románia

239

230

Szerbia

295

289

Szlovákia

316

307

Szlovénia

300

283

Ukrajna

164-165

140



Forrás: MTI, Nemzetközi Közúti Fuvarozó Egyesület (IRU)

Az árkülönbség olyan jelentős, hogy meglepően messziről is érdemes lehet Ukrajnába utazni. Egy, a magyar határhoz közel lévő kárpátaljai településtől, Beregszásztól 150 kilométerre lakó, 8 literes átlagfogyasztású, 60 literes tankkal rendelkező benzines autó tulajdonosa 10 020 forintot fizet a kinti benzinkúton a teljes tankért, s bár az úton elhasznál összesen 24 liter benzint, még így is 36 liter benzinhez jutott hozzá olcsóbban - vagyis átlagosan 280 forintért, a magyar átlagnál csaknem 40 forinttal kevesebbért vásárolt egy liter üzemanyagot.

Azonos paraméterek (fogyasztás, tankméret) mellett, de dízelmotoros gépjárműnél a 150 kilométeres távolságnál 233 forintra jön ki egy liter gázolaj, szemben a csaknem 300 forintos magyar árszinttel.

Ukrajna mellett Románia mutat még jelentős árelőnyt. A benzines példaautó teletankolása egy határ menti romániai kúton 14 340, a gázolajosé 13 800 forintba kerül, vagyis kisebb távolságok esetén ide is érdemes átjárni tankolni: 50 kilométernél a benzinnek 275, a gázolajnak 265 forintba kerül literje.

A többi ország kútjai által kínált árelőny jóval kisebb, így ezekhez leginkább a határhoz közel lakós autósoknak éri meg átmenni az üzemanyagért. (Kisebb távolság esetében természetesen nagyobb a külföldi tankoláson realizálható haszon, miközben a kalkulációk csak az árakra koncentrálnak, nem veszik figyelembe a sztrádadíjakat, az autó amortizációját, nem beszélve az utazással eltöltött időről.) Az egyetlen kivétel Szlovákia, ahol drágább a benzin, mint a határ itteni oldalán.

Vezessen gazdaságosan!

Jelentős összeget lehet spórolhat az a sofőr is, aki megtanul gazdaságosan vezetni: létezik erre egy kurzus is a hungaroringi tanpálya vezetéstechnikai centrumban. A 30 ezer forintos kiadás könnyen megérheti, mivel a tanfolyamot elvégző autósok a korábbihoz képest 10-20 százalékkal is leszoríthatják a fogyasztást, de az oktatók beszámolói szerint volt példa 50 százalékos csökkenésre is.

Egy átlagos, nyolcliteres fogyasztású, évi 15 ezer kilométeres futású autónál a tízszázalékos fogyasztáscsökkenés 120 litert, vagyis nagyjából 36-38 ezer forintot jelent évente, miközben egy többet futó cégautónál akár százezres megtakarítás is elérhető évente, tehát viszonylag rövid idő alatt megtérülhet az oktatásra fordított kiadás.