Vágólapra másolva!
Befektetési szint alá - bóvli kategóriába - süllyesztette kedden Izland besorolását a Fitch Ratings, mondván, az úgynevezett Icesave-egyezség népszavazásra bocsátása újabb belpolitikai, gazdasági és pénzügyi bizonytalanságot teremt a pénzügyi válság miatt súlyos veszteségeket elszenvedő országban.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő Izland hosszú lejáratú devizaadósságra vonatkozó osztályzatát az eddigi közepes befektetői BBB mínuszról BB pozitívra változtatta, vagyis spekulatív - magas hozamú, de kockázatos - más szóval bóvlikategóriába sorolta át a szigetországot.

A hosszú lejáratú, helyi adósság osztályzatát az eddigi A mínuszról "BBB pluszra rontották a Fitch elemzői, akik az Icesave-törvény elbukásával magyarázták lépést.

Az államfő megvétózta a parlament döntését

Az izlandi parlament ugyan elfogadta az izlandi betétgarancia-alapnak nyújtandó holland és brit kormányhitel állami garantálásáról szóló törvényt, az államfő azonban kedden - az izlandi szavazók több mint negyedének nyomására - megvétózta és népszavazásra bocsátotta. Ez a hitel tenné lehetővé, hogy Izland eleget tegyen az Icesave pénzintézet brit és holland betéteseivel szembeni kompenzációs kötelezettségeinek.

Az intézkedés a Fitch szerint jelentősen visszaveti azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Izland tett eddig a külvilággal fenntartott pénzügyi kapcsolatok normalizálására. Így Izland gazdasági és szuverén adósi profilja már nem egyeztethető össze a befektetői szintű devizaadósi besorolással - áll a hitelminősítő indoklásában.

A Fitch negatív kilátással láttal el az osztályzatokat, vagyis további leminősítésre van kilátás. Ezt a cég azzal indokolta, hogy az Icesave-ügylettel kapcsolatos új bizonytalanságok nyomán erősödhet Izland pénzügyi elszigeteltsége, és elakadhat a stabilizációs program. A Fitch Ratings az első a nagy hitelminősítők közül, amely befektetési szint alá rontotta Izland devizaadósi besorolását.

A különböző hitelminősítők kódrendszere*

Moody's

S&P

Fitch

Aaa

AAA

AAA

Aa1

AA+

AA+

Aa2

AA

AA

Aa3

AA-

AA-

A1

A+

A+

A2

A

A

A3

A-

A-

Baa1

BBB+

BBB+

Baa2

BBB

BBB

Baa3

BBB-

BBB-

Ba1

BB+

BB+

Ba2

BB

BB

Ba3

BB-

BB-

B1

B+

B+

B2

B

B

B3

B-

B-

Caa1

CCC+

CCC

Caa2

CCC

CC

Caa3

CCC-

C

Ca

R

DDD

C

SD

DD






Forrás: MNB, [origo]

* a színezett besorolások bóvlikategóriának minősülnek

A Moody's novemberben minősítette vissza az ország szuverén adóskockázati besorolásait a befektetésre ajánlott sáv aljára. A nemzetközi hitelminősítő akkor közölte, egyszerre két fokozattal, "Baa1"-ről "Baa3"-ra rontotta az izlandi osztályzatot.

300 britnek 4 milliárd fontja bánhatja

Az Icesave az összeomlott izlandi Landsbanki bankcsoport hollandiai és nagy-britanniai leányvállalata volt. Az Icesave-nek nem voltak fiókjai, a nála vezetett számlákról internetes úton lehetett fizetési tranzakciókat elvégezni.

Az internetes bank egyes lekötési futamidők esetén 7 százalék feletti kamatokat kínált, ami csaknem a kétszerese volt a brit nagybankok által hosszabb lekötésekre általában ajánlott kamatoknak. Az Icesave azonban 2008 októberében leállította a betétek kifizetését és új betétek felvételét, miután az anyavállalatot az izlandi kormány csődgondnokság alá helyezte. Becslések szerint 300 ezer brit számlatulajdonosnak volt összesen több mint 4 milliárd fontja az Icesave-nél.