Államosíthatnák a bankokat

Vágólapra másolva!
Legvégső esetben a részleges vagy teljes bankállamosítás lehetőségét is megkapná az állam egy most készülő törvénytervezet szerint - értesült a Népszabadság. A lap információja szerint a jogszabály megalkotását az IMF szorgalmazza.
Vágólapra másolva!

Lényegesen bővülne az állam eszköztára a bankok belügyeibe való beavatkozás terén, ha elfogadná az országgyűlés az erről szóló, jelenleg készülő jogszabályt. A törvénytervezetet a Népszabadság értesülése szerint még ebben a ciklusban a parlament elé kívánja terjeszteni a kormány.

A tervezet szerint az állam bizonyos esetekben korlátozhatná a menedzsment és a tulajdonosok jogait, de akár át is vehetné az irányítást. Természetesen nem minden esetben kerülhetne erre sor, de rendszerszintű hiba észlelése ilyen lenne, például ha felszökne a rossz hitelek aránya vagy ha nem lenne megfelelő a tőkehelyzet. A tervezet felhatalmazná az államot, hogy beavatkozhasson akár egy-egy termék esetén is, átszervezhetne, illetve végső esetben részben vagy teljesen államosíthatna is.

Az elmúlt évben az volt a jellemző, hogy az országgyűlés és a kormány rendszerszintű szabályozásokat fogadott el, mint amilyen a devizahitelezés korlátozása is volt. Most azonban külön-külön is eljárhatnának az egyes pénzintézeteknél. Ha egy bank például közel-keleti deviza hátterével adna hitelt, azt az állam eddig nem tilthatta be, pedig a jelentős árfolyam-ingadozások miatt kockázatos termékről lenne szó, a jogszabály elfogadásával azonban a bank akarata ellenére is megszüntethetné a hitel forgalmazását.

Az ilyen fajta szabályozás több országban is működik. A válságban jellegzetessé vált egy-egy pénzintézet állami átszervezése az Egyesült Államokban, ahol a 140 bedőlt bank nagy része más tulajdonossal, de tovább működött, akár egy hétvége elteltével is. Bizonyos jogok Magyarországon is megillették az államot, de ezek most jelentősen bővülnének.

A Népszabadság információja szerint a jogszabályt az IMF szorgalmazta. Eddig a kormány nem foglalkozott vele, most azonban már hiába szánta rá magát, ebben a ciklusban már aligha fogadja el az országgyűlés a tervet.