Kalózpénz is lehet a dubaji ingatlanbizniszben

Vágólapra másolva!
Az Adeni-öbölben és környékén túszul ejtett hajók elengedéséért kapott százmillió dollár jó része Szomálián kívül, mindenekelőtt Kenyában, kisebb részben Dubajban landolhatott az elmúlt években. A kalózok előszeretettel mossák tisztára a pénzt az ingatlanüzletben.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indított a kenyai kormányzat annak felderítésére, hogy mi állhat az ország ingatlanpiacának évek óta tartó, a gazdasági válság által sem zavart drágulása mögött - írja a PropertyWire. A hírek szerint a rejtélyes boom mögött - melynek során az árak, öt év leforgása alatt, helyenként megháromszorozódtak - a szomáliai kalózok állnak.

A helyi sajtóértesülések alapján a szomáliai vizeken elfogott kereskedelmi hajókért kifizetett, dollármilliókra rúgó váltságdíjakat a kalózmaffia elsősorban a Szomáliával délkeleten határos Kenyában, Kelet-Afrika legnagyobb gazdaságában fekteti be. Az újság mindazonáltal úgy tudja, a pénzekből más afrikai országba, sőt Dubajba is jut.

"Az a gyanúnk, hogy a kalózok bevételeiket a kenyai ingatlanpiacon mossák tisztára - erősítette meg a kenyai kormány szóvivője, Alfred Mutua. Hozzátette, országa feltehetően az 500 kilométeres közös határszakasz és a 200 ezer fősre rúgó szomáliai közösség miatt vonzó a kalózoknak.

Ezt a vélekedést látszik erősíteni a kenyai főváros, Nairobi egyik - a szomáliai főváros után csak kis-Mogadishunak nevezett - kerülete, ahol egymás után épültek az iroda- és lakóházak. A PropertyWire ugyanakkor hozzáteszi, bizonyára az is népszerűvé teszi Kenyát, hogy nagyon lazák a pénzmosás elleni törvényei.

A lap által idézett londoni külpolitikai szakértő több mint 100 millió dollárra becsülte a szomáliai kalózoknak az elmúlt két évben kifizetett váltságdíjak összegét. Ez megmagyarázza, hogyan kerülhet szóba befektetési célpontként a világ leggazdagabb turistáit és ingatlanbefektetőit megcélzó Dubaj.