Megindult a benzinturizmus Románia felé

Vágólapra másolva!
Az üzemanyagdrágulás megtette hatását, van olyan határhoz közel lévő romániai kút, ahol a forgalom ötödét a magyar autósok adják.
Vágólapra másolva!

Január óta eltelt pár napban többször, legutóbb szerdától emelkedett az üzemanyagok ára Magyarországon, Romániában viszont jóval olcsóbb a benzin, ezért sokan átjárnak üzemanyagért.

A kiszombori határátkelő közelében lévő csanádi (Cenad) Lukoil kúton szerdán 260 forintba került egy liter 95-ös motorbenzin, a gázolajért pedig 246 forintnak megfelelő lejt kértek, szemben a 317, illetve 297 forintot magyarországi átlaggal. A kút dolgozói szerint sok magyar tankol a töltőállomáson, a forgalom 20 százalékát ők adják.

Bár Szerbiában is olcsóbbak az üzemanyagok, de a kutasok beszámolójából kiderült, nem annyival, hogy tömegesen járjanak át Magyarországról az autósok. A vajdasági töltőállomáson, amely néhány száz méterre található a röszkei határátkelőtől szerdán a 95-ös benzin literje 296 forintba (105,9 dínár), a gázolaj literje 263 forintba (94,1 dínár), az úgyevezett euródízel literje pedig 290 forintba (103,8 dínár) került.

A legnagyobb árelőnyt az ukrajnai benzinkutak kínálják, a Magyarországhoz legközelebb eső kárpátaljai benzinkutakon a benzinért 160-170, a gázolajért pedig 140 forintot kell fizetni. Ilyen árak mellett akár számos autóval több mint 100 kilométeres távolságból érdemes átjárni tankolni. Egy, a magyar határhoz közel lévő kárpátaljai településtől, Beregszásztól 150 kilométerre lakó, 8 literes átlagfogyasztású, 60 literes tankkal rendelkező benzines autó tulajdonosa 10 020 forintot fizet a kinti benzinkúton a teljes tankért, s bár az úton elhasznál összesen 24 liter benzint, még így is 36 liter benzinhez jutott hozzá olcsóbban - vagyis átlagosan 280 forintért, a magyar átlagnál csaknem 40 forinttal kevesebbért vásárolt egy liter üzemanyagot.