Bankárcsúcsot hívtak össze a túlzott eladósodás miatt

Vágólapra másolva!
Bázelben banki csúcstalálkozót tart a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS), a téma a túlzott kockázatvállalás lesz. Az ülésen ott lesz az MNB elnöke is.
Vágólapra másolva!

A jegybankok bankjaként működő BIS csúcstalákozóra hívta Bázelbe a világ vezető bankárait és jegybanki vezetőit, az ok pedig az, hogy a pénügyi cégek visszatérek a válságot megelőző és azt részben okozó "agresszív" kockázatvállaláshoz - írja a Financial Times (FT).

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke is részt vesz az ülésen - közölte az [origo]-val a jegybank.

A BIS meghívóját megkapta és ott is lesz az ülésen is többek között Larry Fink, a BlackRock, Vikram Pandit, a Citigroup és John Stumpf, a Wells Fargo első embere. Lloyd Blankfeint, a Goldman Sachs és Jamie Dimont, a JPMorgan Chase vezetőjét ugyan meghívták, de a londoni lap szerint nem mennek el Bázelbe.

A BIS szerint különösen aggasztó, hogy mind a magánszektorban, mind pedig az államiban jelentősen nőtt az eladósodottság. A bank szakértői szerint az a fő kockázat, hogy a nagyon olcsó források miatt túlzott kockázatvállalás jellemzi majd a piacokat - akárcsak a gazdasági válság előtt.

A BIS korábban is tartott banki találkozókat, évente egyszer, de az utóbbi időben gyakoribbá váltak ezek az összejövetelek.