Megtorpant a forinterősödés

Vágólapra másolva!
Kedden megtorpant a forint erősödése, az eurót délután fél hatkor 267,55 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a hétfő délután négy órai 267,12 forint után. Pénteken délután még 268,86 forinton állt a jegyzés.
Vágólapra másolva!

A dollárt 184,59 forinton jegyezték 1,4529 dolláros euró árfolyam mellett a hétfői 184,11 forint és 1,4514 euró/dollár után. A svájci frank jegyzése 181,86 forint a hétfői 181,01 forint után, 100 japán jen pedig 202,80 forintot ér az előző napi 199,24 forint után.

Kedden a kínai monetáris szigorítás híre megfordította a hangulatot a nemzetközi devizapiacokon, gyengítve a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát. A kínai központi bank egy héttel azt követően, hogy megemelte az államkötvények hozamát, váratlanul 50 bázisponttal növelte a bankok számára előírt kötelező tartalékrátát. A piacok a lépést úgy értékelték, hogy Peking monetáris szigorításba kezd a gazdaság túlfűtöttségének megelőzése érdekében.

Hétfőn még a 13 havi csökkenést követően decemberben 18 százalékkal megnövekedett kínai export szolgáltatott okot a világgazdasági fellendülésbe vetett bizalom erősödésének, fokozva a devizapiaci befektetők kockázatvállalási hajlandóságát. A dollár eközben a hét végén hat hete a legnagyobb mértékű árfolyam veszteséget szenvedte el a pénteki kiábrándító amerikai foglalkoztatási adatok láttán, a Fed kamatemeléseinek távolabbi időpontra tolódása miatt.

A magasabb kockázatvállalási hajlandóság és a kockázatosabb deviza befektetésekhez rendelkezésre álló nagyobb dollár összegek hétfőn még erősítették a feltörekvő piaci és a térségbeli devizák, közöttük a forint árfolyamát. Kedden a folyamat megtorpant a kínai monetáris szigorítás hatására. Az európai tőzsdék részben ennek, részben az amerikai vállalati beszámolói periódust kiábrándító eredményadatokkal megnyitó Alcoa adatai láttán egy százalék körüli veszteségben mozogtak a nap folyamán, majd az amerikai tőzsdék is veszteségben nyitottak.

Kereskedők szerint a térségbeli devizák enyhén erősödő trendje a keddi fejlemények miatt megtorpant, de nem tört meg. A forint a nemzetközi befektetői hangulat alakulásának, az euró/dollár árfolyam ingadozásának függvényében enyhén erősödő pályát követve továbbra is a 270 forintos euró árfolyam szint alatt mozog majd. Az erősödés azonban számos bizonytalansági tényezőnek van kitéve, egyebek között a már huzamosabb ideje emelkedő tőzsdei indexekben szükségszerűen bekövetkező korrekció kockázatának.