Obama megbünteti a nagybankokat

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök díjat fog kiróni több mint húsz nagybankra annak a veszteségnek a megtérítésére, amely a pénzügyi szféra megmentését célzó tavaly előtti rendkívüli segélyprogramban keletkezett.
Vágólapra másolva!

Obama várhatóan csütörtökön tesz bejelentést arról, hogy a következő tíz év során mintegy 120 milliárd dollárt kíván begyűjteni a bankoktól, ebből akarja kárpótolni az adófizetőket, akik segítettek a pénzintézetek talpra állításában.

A szövetségi kormány által a bankoknak nyújtott 700 milliárdos segélyprogram (TARP) - annak ellenére, hogy a segélyezett bankok jelentős része már visszafizette a kapott összegeket - elemzők szerint körülbelül 100 milliárd dolláros veszteséggel fog zárulni.

Az adminisztráció tavaly augusztus óta tervezi, hogy valamilyen formában az utolsó centig megfizetteti a bankokkal a krízis idején nyújtott segélyek költségeit. A Fehér Házban különösen annak nyomán erősödött meg az erre vonatkozó törekvés, hogy a közvélemény felháborodott: a bankoknál a válsághelyzet után rekord nagyságú jutalmakat fizettek ki, és folytatódnak a kockázatos pénzügyi operációk.

Obamának a bejelentéssel nyilván az is a szándéka, hogy az idei választási évben - amikor a két számjegyű munkanélküliség leszorításával is gondok lesznek - csillapítsa a közvéleménynek a bankok magatartása miatti dühét. A Fehér Házból kiszivárgott nem hivatalos értesülés szerint a TARP-díj fizetése alól mentesítenék az autóipari vállalatokat, valamint az AIG óriásbiztosítót, jóllehet várhatóan éppen ezek a cégek fogják produkálni a segélyprogram veszteségeinek döntő hányadát.