Ősszel kimerülhet a cseh nyugdíjkassza

Vágólapra másolva!
Rekord magas, 30 milliárd koronás hiánnyal zárta a tavalyi évet a cseh nyugdíjkassza, amely a pénzügyminiszter aggodalmai szerint az idén őszre már ki is merül.
Vágólapra másolva!

Eduard Janota a Lidové Novinynak nyilatkozva elmondta: idén a kiadások meghaladják a befizetéseket és év végére a hiány 20-30 milliárd korona lehet. A munkaügyi és szociális minisztérium szóvivője nem tudta megmondani, hogy az idén a nyugdíjakra előirányzott 337,5 milliárd korona pontosan mikor fogyhat el az év folyamán. A szóvivő szerint a nyugdíjkiadások számos tényezőtől függnek, így egyebek között a kedvezőtlen munkapiaci helyzet növelheti a nyugdíjba menők számát. Súlyosbítja ugyanakkor a cseh nyugdíjkassza helyzetét, hogy a válság miatt csökkentek a befizetett nyugdíjjárulékok.

A cseh nyugdíjalapok szövetségének vezetője szerint a modernkori cseh történelemben a nyugdíjkassza legnagyobb hanyatlása volt a tavalyi. 2007-ben és 2008-ban még többlettel zárt a rendszer. Jiri Rusnok szerint az öregedő lakosság, a növekvő számú nyugdíjas és emellett a növekvő munkanélküliség "robbanóelegy" a közfinanszírozásban.