A vagyonadó-kalkulátort támadja az adatvédelmi biztos

Vágólapra másolva!
Nem tartja megfelelőnek a vagyonadó-kalkulátor működését az adatvédelmi biztos, ezért azt kezdeményezi, hogy adatrögzítés és azonosítás nélkül is használható legyen. Az adóhatóság vizsgálja az ombudsman felvetéseit, s amennyiben azok a jogbiztonságot, az adatvédelmet erősítik, minden bizonnyal beépítik a programba - mondta Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője.
Vágólapra másolva!

Jóri András adatvédelmi biztos szerint a kalkulátor működésének alapjául szolgáló információk közérdekű adatok, ezért azokat mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni. "Bárki számára minden további jogkövetkezmény és adatrögzítés nélkül is lehetővé kell tenni, hogy az ingatlanjával kapcsolatos adófizetési kötelezettségéről tájékozódhasson. Előzetesen és teljes körűen nyilvánossá kell tenni a kalkulátorhoz használt információkat, ilyen módon lehetőséget biztosítva bárki számára az ingatlan forgalmi értékének az adóhatóság által is elfogadható meghatározásához" - érvelt Jóri András.

A biztos szerint aggályokat vet fel az is az adatok minőségével kapcsolatban, hogy az adóhatóság nem győződik meg a felhasználó kilétéről. Jelenleg az adatforrás meghatározhatatlan, és a megadott információk pontossága sem szavatolható.

Az [origo] tapasztalata szerint azonban a kalkulátor működik az adatok rögzítése nélkül is. Erre a felvetésre Jóri András az [origo]-nak pontosította közleményét: szerinte az a gond, hogy a lakosság tájékoztatása és a rögzítéssel keletkező hivatalos viszony az adóhatósággal nem válik külön. Ez azt jelenti, hogy a kalkulátort használni vágyónak el kell fogadnia, hogy adatait az APEH hat évig tárolni fogja. Ez egy elvi probléma, mivel a gyakorlatban a "mentés" gombot nem is kötelező megnyomni (amivel egyben az APEH-nak is elküldjük adatainkat), lakásunk értékét anélkül is kiadja a gép.

Az adatvédelmi biztos szerint ez sokakat arra ösztönöz, hogy hamis adatokat adjon meg, amit utána nehéz nyomon követni. Ugyanis így bárki kitöltheti az rubrikákat úgy, hogy nem saját adatait (nevét, adószámát) adja meg és el is küldheti azt az adóhatóságnak. A hamisítást ezek után szinte lehetetlen lenne nyomon követni.

A kalkulátor az [origo] tesztje szerint praktikus okok miatt is problémás lehet, ugyanis a piaci ártól akár több milliós eltéréseket is mutathat. Az adóbevalláshoz szükséges ingatlanérték-becsléshez itt talál még ötleteket.