Nem lát botrányt a kalkulátor körül az APEH-elnök

Vágólapra másolva!
Nem veszi le az adóhatóság a vagyonadó-kalkulátort a világhálóról a kritikák miatt, de a szükséges javításokat elvégzi - írja a Magyar Nemzet, amely Szikora János APEH-elnökkel készített interjút. Az intézményvezető szerint a revizorok nem fognak antik bútorunk felől érdeklődni.
Vágólapra másolva!

"Én nem tudok semmiféle botrányról" - mondta Szikora János a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Az APEH-elnök szerint hallani bizonyos kritikákat, de vannak pozitív visszajelzések is. Szerinte a kalkulátor egyfajta ingyenes szolgáltatás, nem más, mint segédeszköz.

Jóri András adatvédelmi biztos szerint személyes jogokat sért a kalkulátor, ezért ajánlásokat fogalmazott meg a működésével kapcsolatban. Szikora szerint a korábbi ajánlásokat is megfogadták, így például ezért van terjedelmes tájékoztató a kalkulátor elején, valamint a most megfogalmazott javaslatokat is megvizsgálják, de a kalkulátort nem veszik le a netről.

Ahogy az [origo] is megvizsgálta, a számoló alkalmazás sok mindent nem vesz figyelembe a lakás vagy ház értékének megállapításakor, így jelentős különbségek lehetnek a valós és az APEH által becsült értékhez képest. Az elnök szerint ez természetes, mivel nem lehet figyelembe venni minden egyes részletet, hogy van-e bolt a környéken, vagy nincs. A mérést és a bevallást az adóalanyoknak kell elvégezniük, ehhez nyújt segítséget a kalkulátor.

Az ellenőrzésről Szikora János elmondta, hogy elképzelhető, hogy revizorok fognak ellátogatni az adózókhoz, de azt a rémhírt cáfolta, hogy egy ilyen ellenőrzés alkalmával vagyonosodási vizsgálatot is végeznének. Nem fogják tehát felírni, hogy milyen vagyontárgyak vannak a lakásban - olvasható a Magyar Nemzetben.

A vagyonadó bevezetése egyaránt érinti a politikusokat és a törvényt vizsgáló alkotmánybírókat is. Ha tippeket szeretne kapni, hogy mire érdemes figyelni lakásunk vagy házunk értékének becslésekor, olvassa el itt vonatkozó cikkünket!