A forint és Ukrajna okozhat fejfájást az FT szerint az OTP-nek

Vágólapra másolva!
A hitelválság előtt Kelet-Európa csillaga volt az OTP Bank, a régióban egyedüliként helyi irányítású, de nem állami bankként. A Financial Times szerint a 2008-ban kezdődött válság nehéz helyzetbe hozta a magyar pénzintézeteket.
Vágólapra másolva!

A Financial Times (FT) egy összeállításban foglalkozik a magyar bank, illetve a magyar bankszektor helyzetével. Eszerint a magyar bankokat megviselte a forint árfolyamának esése, ami kiütötte a devizaalapú hiteleket az intézmények kezéből, míg a vállaltai szektor fizetőképessége gyenge, a munkanélküliség pedig a lakossági ügyleteket nehezíti meg.

Az elemzés megemlíti, hogy 2009 márciusában 1355 forint volt az OTP-részvény értéke a tőzsdén, míg 2007 júliusában még 10 960 forintot adtak egy papírért a budapesti tőzsdén (a tavalyi minimum valójában 1232 forint volt - a szerk.). Azóta a kormányzati hitelek visszafizetésével 6000 forint fölé emelkedett a papírok árfolyama és a piac bízik abban, hogy a régió felülkerekedik a nehézségein.

Az OTP eszközeinek 7 százalékát kitevő ukrajnai üzletek közül a jelzáloghitelek veszteségei és a vállalati hitelezés okozott gondot. A 90 napon túli fizetések aránya az OTP ukrán hiteleiben 19,4 százalékra növekedett a harmadik negyedév végére - hívja fel a figyelmet a londoni üzleti napilap, amely az ukrán helyzeten túl a forintárfolyamot nevezte potenciális problémaforrásnak a legnagyobb magyar kereskedelmi bank szempontjából (bár az OTP szerint devizakitettsége kisebb, mint amilyen a versenytársaké).

A lap a potenciális veszélyekkel kapcsolatban megkérdezte Balássy Lászlót, a Citibank ügyvezetőjét, aki azt mondta, hogy amennyiben a 315 forintos szint alatt marad az euró árfolyama, és az ukrán helyzet nem romlik, úgy az OTP helyzetével sem lesz baj. Az FT megszólaltatta Bencsik Lászlót, az OTP vezérigazgató-helyettesét is, aki szerint a bank pénzügyi mutatói megfelelőek ahhoz, hogy kilábaljanak a válságból. "A gazdaság zsugorodik, és láthatóan kevés beruházás indul. Ennek ellenére aktívak vagyunk a hitelezésben és mindent megteszünk lehetőségeinkhez mérten. Nincsenek finanszírozási nehézségeink" - mondta.