NKH: 150 ezer autóst érinthet a kötelező eredetvizsga az idén

Vágólapra másolva!
Az idén 120-150 ezer magyar autósnak kell a műszaki vizsgával egyidőben az akár 20 ezer forintos költséget is jelentő eredetvizsgát elvégeztetnie - közölte becslését az NKH.
Vágólapra másolva!

Becsléseink szerint mintegy 120-150 ezer járműnél kell majd eredetvizsgálatot végezni az idén a műszaki vizsgával egyidőben - közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szerdai cikkünkre reagálva.

Az [origo]-nak nyilatkozó eredetiségvizsgálók korábban azt mondták, hogy összesen akár 350 ezer érintett gépkocsi is lehet Magyarországon, az NKH szerint azonban azt is figyelembe kell venni, hogy ha az autókat időközben eladják, akkor a műszaki vizsga során már nem kell újra átesniük ezen a procedúrán.

Nem volt zárt rendszer

A testület szerint az autósonként 17-20 ezer forintos vizsgálatra azért van szükség, mert 2006. január 1. előtt nem létezett a "járművek életútját követni képes zárt, központi, egységes nyilvántartó rendszer", így az autók adatainak elsődleges, hiteles adathordozója a forgalmi engedély volt, ami könnyen hamisítható volt.

A hatóság válaszlevele szerint 2007. május 1-től a gépjárművek műszaki vizsgája kibővült az úgynevezett integrált vizsgálattal, melynek az volt a célja, hogy összevesse a gépjárművek adatait a központi nyilvántartásban szereplő közhiteles adatokkal. A mostani változtatást az indokolta, hogy 2007 május 1 és 2009. december 1. között 367 488 darab integrált vizsgálatot végeztek el az érintett állomások, amelyek során 814 autónál derültki, hogy a jármű egyedi azonosítói nem valódiak, és 115 lopott gépjárművet észlelt a rendszer.

A korábbi mentességek megszüntek

Az integrált vizsgálat eredeti célja az volt, hogy ellenőrízzenek minden olyan autót, amely korábban még nem volt előzetes eredetiség vizsgálaton. Az akkori szabályokban szerepeltek kivételek is, így például a törzskönyv is elegendő volt az autó eredetének igazolásához. A tapasztalatok alapján azonban a szabályzaton változtatni kellett, így január 1-től kizárólag a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) által igazolt eredetiségvizsgálatokat fogadja el a közlekedési hatóság. Vagyis a korábbi, az NKH szerint az igazolásra valójában nem alkalmas módszerekkel az ügyfél már nem igazolhatja a mentességet.

Az NKH azt is közölte, hogy az eredetiségvizsgáló állomásokra vonatkozó új szabályok a követelmények szakmai részén nem változtattak, így a már működő vállalkozások továbbra is alkalmasak a feladat végzésére. A hivatal atra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben az eredetvizsgát követő 60 napon belül a kocsit eladják, akkor nem kell új eredetvizsgálatot végezni.