Drágul a vasút és a Volán, jön az ingyenes jegy

Vágólapra másolva!
A vasúti és Volánbusz-jegyek februártól 15, a bérletek 10 százalékkal drágulnak: egy ötven kilométeres utazásért 120 forinttal kell majd többet fizetni. Februártól a díjmentesen utazóknak is ki kell váltaniuk az ingyenes, úgynevezett regisztrációs jegyet.
Vágólapra másolva!

Az helyközi utazási tarifák emeléséről döntött a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.

A február 1-től életbe lépő tarfiák alapján a MÁV-START, a GYSEV és a Volán-társaságok által kiadott bérletek árai átlagosan 10, a jegyárak pedig átlagosan 15 százalékkal emelkednek, vagyis a helyzközi közlekedést rendszeresen használók valamivel jobban járnak, mint akik alkalomszerűen utaznak.

A vasúti és autóbusszal végzett helyközi személyszállításban 2007 májusától működik egységes díjövezeti-, tarifa- és kedvezményrendszer. Az azóta eltelt bő két és fél évben - az egy- és kétforintos érmék kivonása miatti tavalyelőtt tavaszi és az áfaemelkedés miatti tavaly nyári technikai korrekciót kivéve - nem változtak a tarifák - derül ki a minisztréium indoklásából, a tárca szerint egyébként csak az inflációs hatások kiegyenlítése 16 százalék feletti emelést indokolna. (A KSH adatai szerint múlt évben egyébként az éves átlagos infláció 4,2 százalékos volt.)

Egy 50 kilométeres utazásra a teljes árú jegy eddig 795 forintba került, februártól ezért 915 forintot kell fizetni, a 100 és 200 kilométeres tarfia 1590-ről 1830 forintra, illetve 2920-ról 3360 forintra drágul. Azonos távolságokra vonatkozó havi bérlet 3100, 6440, illetve 11 800 forintba fog kerülni.

A díjmentesen utazók (6 év alattiak, 65 év felettiek, vasutasok és a Volán-társaságok dolgozói) számának és az igények feltérképezésére a pénteken közzétett tarifarendelet bevezeti a regisztrációs jegyeket. Az utazás időpontját, valamint az indulási állomást és célállomást tartalmazó jegyeket legkésúőbb február végéig minden szolgáltató bevezeti az új jegytípust.