Magyarország az uniós szexipar egyik főszereplője

Vágólapra másolva!
Az EU-ban tevékenykedő prostituáltak ötöde Romániából vagy Bulgáriából származik, száz szexmunkásból pedig átlagosan négy Magyarországon született.
Vágólapra másolva!

Magyarországról származik az Európai Unióban (EU) dolgozó prostituáltak 4 százaléka, az uniós tagállamok közül ennél nagyobb arányt csak a Romániából és a Bulgáriából érkező szexmunkások esetében mértek - derül ki az amszterdami központtal működő prevenciós szervezet, a Tampep legfrissebb jelentéséből.

Az uniós országokban dolgozó prosituáltak 12 százaléka származik Romániából, 8 százaléka pedig Bulgáriából, a tagországok közül Magyarország és Lengyelország 4 százalékot képvisel, a balti államok, Szlovákia és Csehország szexpiaci részesedése 3 százalékos.

A EU-n kívülről is érkeznek

A most publikált, 2008-ban összegyűjtött adatok szerint a nem uniós országok közül a 2006-os felmérésben még vezető Oroszország részaránya 9 százalék, Ukrajna és Nigéria 7 százalékkal szerepel, Brazilia pedig 5 százalékkal. A thaiföldiekkel egy szinten álló magyaroknál kisebb a részesedése az afrikai államok és a dél-amerikai országok többségének, illetve többek között Albániának is.

A Tampep elemzői szerint az utóbbi években a kelet-európaiak egyértelműen teret nyertek a szexpiacon, ami az EU utóbbi két bővítésének a következménye, ugyanis ezekből az országokból egyszerűbben el lehet jutni a nyugati államokba. A jelentés szerint a prostitúció különösen az etnikai kisebbségek körében jellemző: Romániában az örömlányok fele roma származású, a balti államokban pedig hasonló arányt képviselnek a kisebbségi oroszok.

Magyarországon 10-15 ezer prostituált dolgozik

Nagyon éles eltérés van a nyugati és a keleti tagállamok között. A nyugati tagállamokban a prosituáltak nagy többsége (Olaszországban és Spanyolországban például 90 százaléka) bevándorló, miközben Keleten, az egykori kommunista országokban szinte minden szexmunkás helyi (Szlovákiában 98 százalék ez az arány).

Magyarországon a régión belül viszonylag magas a migránsok aránya: a felmrés szerint a prostituáltak nagyjából negyede nem magyar állampolgár, a külföldiek fele pedig keletről, illetve a Balkánról érkezett (a legtöbben Romániából). A magyar szexpiacra is jellemző, hogy a kisebbségi romák erőteljesen felülreprezentáltak.

A Tampep becslése szerint Magyaroroszágon 10-15 ezer prosituált dolgozik, 40 százalékuk az utcán, 60 százalékuk bárokban, illetve eszkortügynökségeknél. Az örömlányok nagy része Budapesten található, a külföldön dolgozó magyar prostituáltak fő célországai pedig Olaszország, Ausztria és Németország.