Magyarország többet fizetne a dollárért, mint a törökök

Vágólapra másolva!
Magyarország magasabb kamatot kínál a dollárkötvényére, mint a bóvlikötvényeket kibocsátó Törökország egy amerikai hírügynökség szerint. Magyarország öt éve nem bocsátott ki dollárban jegyzett papírokat, most azért van erre szükség, mert a kormány úgy döntött, hogy nem hívja le az IMF és az EU 2008-as, 20 milliárd eurós hitelkeretének fennmaradó részét.
Vágólapra másolva!

Magyarország azt tervezi, hogy magasabb hozammal bocsátja ki dollárkötvényeit, mint a rosszabb adósságbesorolású Törökország - értesült a Bloomberg.

Az amerikai hírügynökség úgy tudja, hogy a 10 éves dollárkötvényekre Magyarország 275 bázispontos felérat fizetne az amerikai kibocsátáshoz képest, miközben a legutóbbi török kibocsátás 224,7 bázispontos felárral történt meg.

Az Államadósság Kezelő Központ hétfőn közölte, hogy mandátumot adott a Citigroupnak és a Deutsche Banknak egy 10 éves dollárkötvény kibocsátásának megszervezésére. Ezt megelőzően Oszkó Péter pénzügyminiszter vezetésével a tárca és az ÁKK képviselői január 18-án kezdtek kötvénypiaci befektetőkkel tárgyalássorozatot Európában és az Amerikai Egyesült Államokban.

Többe kerül, mint egy bóvlikötvény

Magyarország öt éve nem bocsátott ki dollárban jegyzett papírokat, most azért van erre szükség, mert a kormány úgy döntött, hogy nem hívja le az IMF és az EU 2008-as, 20 milliárd eurós hitelkeretének fennmaradó részét. A gazdasági válság óta ez a második devizakibocsátás Magyarországon, ahol az államadósság a GDP csaknem 80 százaléka lesz az idén az előrejelzések szerint.

A magyar kötvények besorolása a Standard & Poor's társaságnál BBB-, a Moody's Investors Service-nél Baa1, a Fitchnél pedig BBB. Ezek mind a befektetési kategóriába tartoznak, szemben például a török papírok besorolásával, amelyek már a spekulatív kategóriába tartoznak, más néven bóvlikötvények.

Népszerű a dollárkötvény

A feltörekvő piacokon az idén már több mint 14 milliárd dollárnyi kötvényt adtak el, ami 2005 óta nem látott érték. Csehország péládul a napokban jelentette be, hogy 1-2 milliárd dollár értékű, dollárban jegyzett kötvény kibocsátását fontolgatja az idén, de konkrét terv még nincs.

Csehország euróban, jenben és svájci francban bocsátott ki adósságpapírokat, de dollárkötvénye nincs. A minisztérium egyik illetékese egy bécsi fórumon kedden azt mondta, hogy a dollárkibocsátás kiegészülhet egy közel 1 milliárd eurós kötvénnyel is. Prágában még folynak a devizaadóssággal kapcsolatos egyeztetések, a végső döntés heteken belül megszülethet.