Vágólapra másolva!
A bankrendszer megregulázásáról vitatkoznak a világ pénzügyi és politikai vezetői Davosban. Soros György felaprítaná a nagybankokat, azok viszont óva intenek a túlzott szigorítástól. Nicolas Sarkozy beszédében a kapitalizmus morális dimenziójáról értekezett.
Vágólapra másolva!

Azokat a bankokat, amelyek "túl nagyok a bukáshoz", fel kellene darabolni - mondta Soros György az idei davosi Világgazdasági Fórumon. A BBC tudósítása szerint a magyar származású befektető azt is hozzátette, hogy támogatja Barack Obama szabályozási tervét, mely szerint kötelezően elválasztanák egymástól a pénzügyi szektorban a kereskedelmi banki és a befektetési tevékenységet.

Soros kijelentette, a legnagyobb gazdaságoknak egyetértésre kellene jutniuk a pénzügyi szabályozás legfőbb kérdéseiről, így a lehetséges tőkeáttétel engedélyezéséről (vagyis arról, hogy a bankok mennyi pénzt kölcsönözhessek befektetéseikhez).

A kedden megnyílt davosi fórumon az ellenzők is hallatták hangjukat, a bankszektor képviselői közül többen a szabályozás szigorítása ellen emeltek szót. A Barclays Capital feje, Bob Diamond például azt mondta, nincs rá bizonyíték, hogy a problémákra a bankok zsugorítása lenne a megfelelő válasz.

A fórumot megnyitó francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy beszédében ugyanakkor egyenesen a kapitalizmus újragondolására szólított fel. Azt bizonygatta a svájci kisvárosban évente összegyűlő 2500 gazdasági vezetőnek, hogy vissza kell állítani a szabad kereskedelem "morális dimenzióját".