Márciustól jóval drágább lehet a négynapos sztrádamatrica

Vágólapra másolva!
A jövő hónap után várhatóan 7-8 százalékkal drágul a legtöbb sztrádamatrica, a négynapos bérlet ára viszont drasztikusan, 24 százalékkal emelkedhet.
Vágólapra másolva!

Ha a szaktárca elképzelése életbe lép, akkor márciustól a legolcsóbb négynapos autópálya-matrica ára 24 százalékkal, a mostani 1170 forintról 1450 forintra emelkedhet, a többi matrica pedig 7-8 százalékkal drágulhat - tudta meg az [origo] a minisztériumtól.

Az áremelést a szaktárca azzal indokolja, hogy a díjak 2006 óta érdemben nem változtak, többek között a tavaly nyári áfaváltozás hatására sem, míg a hazai autópályák forgalmában az Európai Unió bővítése miatt egyre növekvő arányban jelennek meg külföldi járművek.

Az autópálya-matricák ára tehát 7-8 százalékkal emelkedne valamennyi járműkategóriában, vagyis a személygépkocsik éves, havi és heti bérlete is ennyivel kerülne többe. A legolcsóbb - az eredeti 1170 forint helyett nyáron 1530 forintért kapható - négynapos matrica árának jelentős emelését azzal magyarázta a minisztérium, hogy a nyári, illetve az őszi és tavaszi forgalom között egyre kisebb a különbség. Ezért kell egymáshoz közelíteni a két időszakra vonatkozó díjakat.

A szaktárca egyébként már októberre előkészítette a drágulásról szóló javaslatát, ám az áremelést az ősz óta zajló közigazgatási és politikai egyeztetések késleltették.A technikai átállás időigénye miatt legkorábban március elsejétől léphetnek érvénybe a magasabb díjak, ehhez azonban legkésőbb a jövő hét végéig meg kellene jelennie a kérdést szabályozó miniszteri rendelet módosításának.