A thatcheri privatizáción is túltesz a brit kormány

Vágólapra másolva!
Hét év alatt tervezi visszaszerezni a brit kormány az adófizetők bő 70 milliárd fontját, amit három bank megmententésére fordítottak. A részvénycsomagok eladása a nyolcvanas évek magánosításánál is nagyobb szabású program.
Vágólapra másolva!

Több bevételt remél a brit kormány három bankban meglévő állami részesedés eladásától, mint amennyit Margaret Thatcher magánosítási programja összesen hozott a Vaslady 11 éves miniszterelnöksége alatt - írja a Bloomberg.

Gordon Brown jelenlegi kormányfő bejelentése szerint a Royal Bank of Scotland, a Lloyds Banking Group és a Northern Rock összesen 71,5 milliárd fontért vett részvénycsomagját értékesítik, ami az Ernst&Young tanácsadó cég számítása szerint meghaladja az 1979-től 1990-ig tartó Thatcher-érában privatizált 20 állami vállalat (köztük a British Airways és a British Gas) inflációval korrigált árát.

Nagy-Britannia a bankmentés keretében vásárolt tulajdonrészt az említett pénzintézetekben, sőt a Northern Rockot teljes egészében államosította. A tervezett bevételt egyébként a jelenlegi árfolyamokon megközelíteni sem lehetne: az RBS 50 pennyért vásárolt papírjai, például, ma csak 33 pennyt érnek a tőzsdén.

A Bloomberg megjegyzi, hogy míg az Egyesült Államokban végrehajtott bankmentés 700 milliárd dolláros költségének kétharmadát az érintett pénzintézetek már megtérítették, addig a britek még most készülnek a Northern Rock 5,5 millió fontos tőkeemelésére. A részvényeladást pedig hét év leforgása alatt bonyolítanák le.