Vágólapra másolva!
Miközben a világgazdaságról rendelkezésre álló adatok a múlt év közepétől a globális recesszió enyhülését mutatják, Magyarország gazdasági teljesítményében csak nyomokban érzékelhető kedvező fordulat - összegezte a rendelkezésre álló legfrissebb adatokra alapozott havi összefoglalójában a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A KSH szerint az ipari termelés visszaesésének novemberi jelentős lassulása alapvetően a bázishatásnak tudható be, más területeken, mint az építőiparban, foglalkoztatásban és a kiskereskedelmi forgalomban pedig tovább romlott a helyzet az utolsó rendelkezésre álló - 2009 első 11 hónapjáról szóló - adatok szerint.

Az ipari termelés a múlt év első tizenegy hónapjában 19,1 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Ezen belül a visszaesés az októberi 12,9 százalékról novemberre 7,0 százalékra lassult. A termelés 2009 első felében a négy évvel korábbi szintre esett vissza, és a második félévben csak enyhe javulás mutatkozott.

A tavalyi első 11 hónap átlagában 105 ezer fővel (3,8 százalékkal) kevesebben álltak alkalmazásban a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál. A szeptember és november közt eltelt három hónapos időszakot tekintve 118 ezer főnyi volt a foglalkoztatottak számának csökkenése. A munkanélküliek száma egy év alatt 116 ezerrel (35 százalékkal) nőtt, és a munkanélküliségi ráta ezzel 7,8 százalékról 10,6 százalékra ugrott.

A reálkeresetek tavaly január-november átlagában 2,4 százalékkal csökkentek, miután a nettó átlagkeresetek csak 1,6 százalékkal emelkedtek a versenyszférában mért 4,4 százalékos növekedés és a költségvetési szektorban kimutatott 0,5 százalékos csökkenés eredőjeként.

A fogyasztói árak a tavalyi év egészében 4,2 százalékkal emelkedtek. Ezzel szemben az Európai Unióban az előző évi 3,7 százalékról 1,0 százalékra lassult tavaly az infláció, az euróövezetben pedig mindössze 0,3 százalékos volt. Magyarországnál csak Romániában és Litvániában regisztráltak magasabb inflációt, Lengyelországban pedig ugyanannyit.