Nyomoztat partnerei után a McDonald's

Vágólapra másolva!
A McDonald's pert indított egy német franchise-üzemeltetője, Enrico Sodano ellen arra hivatkozva, hogy a férfi egy, a hamburgerlánccal versengő éttermet tervez. Sodanót magánnyomozókkal figyeltették, míg másoknak munkát ajánlottak a munkaadóikról nyújtott információért cserébe.
Vágólapra másolva!

A Sodano elleni perhez az információk egy részét magánnyomozók szolgáltatták, akik két napig követték a franchise-üzemeltetőt és lehallgatták zürichi megbeszéléseit - derül ki a Wall Street Journal cikkéből.

Az üggyel párhuzamosan a hamburgerlánc további négy németországi étteremtulajdonosa állította, hogy munkatársaiknak állásokat ajánlottak a McDonald's auditorai a munkaadójukról nyújtott információkért cserébe, a hamburgerláncnál tagadták a vádakat.

Belemenős taktikák

A megfigyelt Sodano azt nyilatkozta, hogy mivel nem képes finanszírozni a többmilliós peróvadékot, kénytelen lesz visszaadni négy éttermének franchise jogát. Korábban a McDonald's volt a jénai franchise-tulajdonosa, Alex Ulrich és Volker Enzinger veszítették el üzemeltetési jogaikat a bérfizetési papírok hiányosságai miatt, melyeket egy "menedzsment-tanácsadási" átvilágítás során tártak fel a központ munkatársai.

A Wall Street Journal által megkérdezett németországi étteremüzemeltetők szerint a gyorsétteremlánc ilyen belemenős taktikákkal igyekszik visszaszerezni az irányítást Németországban a franchise-szerződést megszegő éttermek felett, illetve megpróbálja lassítani a hálózat növekedését a túltelített piacon. A McDonald's németországi szóvivője cáfolta a vádakat, Ulrich Bissinger, a hamburgerlánc egyik vezető beosztású dolgozója ugyanakkor beismerte, hogy a vállalat nyomozót fogadott egy franchise megfigyelésére.

Az eset is rávilágít a franchise-befektetések kockázatára. Ha a franchise-tulajdonossal nem állapodnak meg körültekintően, akkor könnyen búcsút mondhatnak a befektetésüknsek - mondta Préda István, a cégfelvásárlási tanácsadást nyújtó MB Partners Zrt. vezetője, és hozzátette: a nemzetközi franchise-szerződésminták ugyanis elsősorban a franchise-ba adók érdekeit helyezik előre.