Oszkó: Tartható a hiánycél, kisebb lesz a visszaesés

Vágólapra másolva!
Pénzügyminiszterhez méltóan optimista hangot ütött meg Oszkó Péter, aki szerint tartható az idei hiánycél, a vártnál kisebb lesz a GDP visszaesése, a sikeres dollárkibocsátás pedig az ország iránti bizalom erősödésének tudható be.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb konvergenciajelentés szerint teljesíthető az idei államháztartási hiánycél, a deficit a GDP 3,8 százaléka lehet eredményszemléletben, a külső finanszírozási képesség elérheti a GDP 1,6 százalékát - ismertette Oszkó Péter pénzügyminiszter.

A tárcavezető kiemelte, hogy a kormány a dokumentumban jelezte azt is, hogy egyedi zárolással biztosíthatja a tartalékok egy részének "el nem költését".

Oszkó Péter azt is elmondta. hogy az előző konvergenciajelentésben szereplő 0,6 százalékos visszaesésről 0,3 százalékra mérsékelte az idei gazdasági visszaesést a kormány a legfrissebb konvergenciajelentésben. A miniszter egy hete jelezte először, hogy a várhatóan javítják a GDP-adat 2010-re vonatkozó becslését. A miniszter ezt akkor azzal magyarézta, ogy olyan jeleket találtak a világgazdaságban, amelyből arra lehet következtetni, hogy jobbak lettek Magyarország exportlehetőségei, és ezáltal a gazdasági növekedés is gyorsulhat.

A miniszter a dolláralapú kötvénykibocsátás sikerét Magyarország javuló piaci megítélésének és az ország iránti bizalom erősödésének tudja be. A pénzügyminiszter ismertette: a kötvénykibocsátás a 2010-es teljes devizafinanszírozási igényt le tudja fedni, ugyanis 7 milliárd dollár ajánlat érkezett, a felkínált 2 milliárddal szemben (erről szóló cikkünket tt olvashatja).

A 275 bázispontos tervezett felár 265 bázispontra csökkent. Ez kevesebb mint 250 bázispont euróalapon, azaz CDS alatti felárat jelent. A kupon 6,25 százalékos lett, ez már a Valutaalap hitelcsomagjával is versenyképes árazás - tette hozzá Oszkó.

Prágában is módosítottak

A cseh pénzügyminisztérium is módosította az idei gazdasági növekedésre, az inflációra, és a munkanélküliségre vonatkozó előrejelzését. Prága legújabb várakozása szerint a GDP az idén 1,3 százalékkal nő az őszi előrejelzésben szerepelt 0,3 százalékos emelkedés helyett. Jövőre 2,6 százalékos GDP-bővülést vár a minisztérium. Az idei várható fogyasztói áremelkedést 2,0 százalékra változtatták az eddig várt 1,4 százalékról, amely jövőre 1,8 százalékos éves inflációval számol. Az idei munkanélküliségre vonatkozó becslés 8,4 százalékról 8,8 százalékra módosult. A cseh pénzügyminisztérium jövőre 8,6 százalékos munkanélküliséget vár.