Tízmilliós felügyeleti bírság az OTP Banknak

Vágólapra másolva!
A tiltott piacbefolyásolásra vonatkozó jogszabályok megsértése miatt tízmillió forint bírságot rótt ki az OTP Bankra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A határozat ellen fellebbezésnek nincs helye. A bank Mol törzsrészvényekre tett, a kereskedés záró szakaszában, az árfolyamnál jóval alacsonyabb értéken, eladási ajánlatot, amit néhány percen belül visszavont. A bank munkatársa véletlen elütésre hivatkozott.
Vágólapra másolva!

A határozat indoklásából kiderül: a felügyelet január 21-én indított piacfelügyeleti eljárást, mivel az OTP Bank a BÉT-en a január 20-i kereskedés záró szakaszában a Mol törzsrészvényekre 17 ezer forinton 100 ezer darabra szóló eladási ajánlatot regisztrált, amit néhány percen belül visszavont. A PSZÁF folyamatos piacmonitoring tevékenysége során észlelte, hogy az ajánlat alkalmas arra, hogy hamis vagy félrevezető jelzéseket adjon a Mol részvények kínálati viszonyairól - áll a PSZÁF honlapján.

A határozat indoklásából kiderül: az ajánlatot 16 óra 31 perc 27 másodperckor regisztrálták, és csak 16 óra 33 perc 31 másodperckor vonták vissza. Így több mint két percen keresztül látható volt a piac szereplői számára, befektetési döntéseik meghozatalakor, befolyásolva értékítéletüket a valós keresleti-kínálati viszonyokról, és a várhatóan kialakuló egyensúlyi záróárról. Az OTP Bank üzletkötője ugyanakkor 16:34:43-kor a visszavont ajánlattal ellentétes irányú ötezer darabos vételi ajánlatot rögzített a Mol törzsrészvényekre.

A bank ajánlatot regisztráló munkatársa a helyszíni vizsgálat során "véletlen elütésként" írta le a rögzített ajánlatot, mint elmondta, ezer darabos eladást akart bevinni a rendszerbe.

A felügyelet megítélése szerint a vizsgált tőzsdei ajánlat, mint az utolsó üzletkötés árfolyamánál mintegy 10 százalékkal alacsonyabb értéken regisztrált ajánlat - különösen kiemelkedő darabszáma, valamint az ajánlat beadása és visszavonása között eltelt időtartam miatt - a piaci szereplők számára jelentősen észlelhető volt.

A PSZÁF a tízmilliós bírság összegét a cselekmény tőkepiaci súlyának és hatásának, az eset összes körülményének együttes mérlegelésével a bírságtétel minimumértékéhez közeli tartományban határozta meg. A felügyelet súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a BÉT ajánlati könyvében az ajánlat bevitelét követően kialakult, jelentősen csökkent indikatív árhoz igazodó vételi ajánlatok jelentek meg. Az is súlyosbító körülménynek minősült, hogy ez a kisebb indikatív ár egy kiemelt pénz- és tőkepiaci szereplő magatartása által, és egy kiemelt tőkepiaci instrumentum vonatkozásában valósult meg.

Enyhítő körülmény volt, hogy az OTP Bank megelőző intézkedéseket tervez a hasonló esetek megelőzése érdekében (üzletkötők tőzsdei limitjének a csökkentése a tőzsdei kereskedési rendszerben, üzletkötői hiba monitoring kidolgozása) - áll a felügyelet honlapján.