Meglepte a legnagyobb amerikai bankot, hogy beperelték

Vágólapra másolva!
Bíróság elé állítaná az egyik vezető amerikai bankházat, illetve két egykori vezetőjét a New York-i főügyész, a vád szerint a menedzserek félretájékoztatták a részvényeseket egy 2008-as felvásárlás előtt. A bankot meglepte a vád, ugyanis már hónapok óta egyezettek az ügyészséggel, sőt, a két érintett menedzsert is hátrébb tolták.
Vágólapra másolva!

A Bank of America (BofA) és két vezetője becsapta a részvényeseket, amikor a ténylegesnél alacsonyabbnak mutatta be a Merrill Lynch bankház veszteségeit és félrevezette az amerikai kormányt is, amikor washingtoni segítséggel 2008-ban egyesült a két pénzintézet - állítja a New York-i főügyész.

Andrew Cuomo csalással vádolja a bankot, az egykori vezérigazgatót, Ken Lewis-t, illetve a korábbi pénzügyi igazgatót, Joe Price-t. Lewis tavaly év végén vonult nyugdíjba, utóda Brian Moynihan lett, Price most is a cégnél dolgozik, de egy másik pozícióban. A BofA a legnagyobb amerikai bank a mérlegfőösszeg alapján.

Alul- és felülbecsültek

A vád szerint a BofA vezetői elmulasztották kikérni az auditorok véleményét, nem mondtak igazat a cég ügyvédeinek és nem közölték a Merrill Lynch valódi veszteségeit az összeolvadásról szóló részvényesi gyűlés előtt. A BofA 20 milliárd dollárnyi adófizetői pénzt is felhasznált a bajba került Merrill felvásárlásához, az ügyész szerint a kormány irányában pedig túlbecsülték saját visszafizetési képességüket.

Az ügyész azt szeretné elérni, hogy a bank és a két érintett menedzser adja vissza a realizált nyereségeket, illetve fizessen büntetést is. A BofA közleménye szerint a vádak minden alapot nélkülöznek.

A Wall Street Jornal (WSJ) szerint a vádak mindenek előtt Price karrierjét törhetik ketté, sokan arra számítanak ugyanis, hogy a bankár elhagyja a pénzintézetet. Price ügyvédje szerint ügyfele jogi tanácsadókkal egyeztetve cselekedett a felvásárláskor, Cuomo pedig félreértelmezte a tényeket, és hibás következteéseket vont le.

Meglepődött a BofA

Price meggyanúsítása a bank szempontjából is érzékeny területet érint, Price ugyanis azt az üzletágat vette át, amelyet korábban a mostani vezérigazgató, Brian Moynihan irányított. A WSJ szerint Moynihan gesztust tett azzal az ügyészségnek, hogy leváltotta Price-ot a pénzügyi igazgatói posztról, de a jelek szerint ez nem változtatta meg a hatóság véleményét. Lewis nyugdíjba vonulása is ebbe a stratégiába illeszkedett. A Bank of America hónapok óta tárgyal az ügyészséggel, ezért a WSJ szerint meglepetést keltett Cuomo csütörtök esti bejelentése.

Az ügyész szerint a Merrill veszteségeit el kellett volna határolni a BofA könyveiben, de ezt a vezetés a tanácsadók véleménye ellenére sem tette meg. A vád szerint Jeffrey Brown, a bank pénzügyi szakértője fel is hívta Price figyelmét a várható veszteségekre, és az esetleges alulbecslés jogi kövekezményeivel is tisztában volt. " Meg is mondtam Mr. Price-nak, hogy nem szeretnék egy üvegfal mögül telefonon beszélgetni" - idézte Brownt a WSJ.

Cuomo szerint Timothy Mayopoulos banki főtanácsadót nem tájékozatták megfelelően, aki így nem is tudott arról, hogy a BofA egy 2 milliárd dolláral megemelte a várható veszteségek nagyságát. Amikor Mayopoulos tudomást szerzett erről a tételről, akkor megpróbálta azt a vezetőkkel megbeszélni, de nem volt rá alkalma.