Kezdődik a küszködés az adópapírokkal

Vágólapra másolva!
Ideje eldönteni, hogy az idén ki hogyan tudja le a személyi jövedelemadó bevallást, az APEH ugyanis már csak jövő hétfőig bízható meg az egyszerűsített bevallás elkészítésével, az egyéni vállalkozóknak pedig bő két hete maradt a határidőig. A legtipikusabb hiba továbbra is az, hogy nem írjuk alá a bevallást.
Vágólapra másolva!

A postás már megérkezett azokhoz az idei személyi jövedelemadó-bevalláshoz szükséges csomaggal, akik tavaly nem a munkáltatójukon keresztül, vagy elektronikus formában nyújtották be elszámolásukat. Akik erre nem vállalkoztak, azok pedig a munkáltatói adóigazolási levelekből láthatják, hogy közelegnek az szja-bevallási határidők.

Az egyéni vállalkozóknak, áfa-fizetésre kötelezett magánszemélyeknek és egyes mezőgazdasági tevékenységet végzőknek február 25-ig, másoknak szokás szerint május 20-ig kell postára adniuk a bevallást, illetve befizetniük az adót, de 100 ezer forintig legfeljebb négyhavi részletfizetés kérhető a bevalláson. A legközelebbi határidőre azokra vár, akik az adóhatóságot akarják megkérni az szja-bevallásuk elkészítésére, nekik ugyanis egy hetük maradt erre.

Dolgoztassa az adóhivatalt!

A munkaadóknak január végéig kellett eldönteni, vállalják-e a dolgozó szja-bevallását helyettesítő munkáltatói adómegállapítást. Ha nem, akkor vagy az APEH-nek kell munkába állnia, vagy magának az adózónak kell átrágnia magát a papírtengeren.

A papírmunkától ódzkodóknak érdemes az egyszerűsített bevallást választani, főleg, ha nem szeretnének pénzt áldozni szakember segítségének igénybe vételére. Ilyenkor a magánszemély adóját az APEH a rendelkezésére álló adatok alapján állapítja meg, illetve ajánlatot tesz rá. Az egyszerűsített bevalláshoz egy kétoldalas nyomtatványt kell elküldeni az APEH-nek. A nyilatkozat kitöltése gyerekjáték, az egyik oldala a személyes adatokra kérdez rá, másik oldala pedig 17 adózási kérdést tartalmaz, amelyek mellé pusztán ikszeket kell behúzni a rubrikákba.

A kérdések egyebek mellett azt firtatják, hogy az adózó értékesített-e ingatlant vagy ingóságot, kapott-e nyugdíjat, illetve hogy mire kíván adókedvezményt igénybe venni. A kitöltött és aláírt nyilatkozatot február 16-ig kell postára adni, vagy az ügyfélkapun keresztül elektronikusan visszaküldeni. Az APEH ezután április 30-ig úgynevezett bevallási ajánlatot küld, amelyet a munkáltatói és egyéb igazolások alapján az adózónak le kell ellenőriznie. Ha minden adattal egyetért, csak aláírja a papírt, és postára adja, legkésőbb május 20-áig.

Ha sürgősen kell a pénz, ne az APEH-ot válassza!

Ha a visszaküldött dokumentumban valamilyen adat nem stimmel, egyszerűen át kell húzni, és fölírni a saját igazolásokon szereplő helyes összeget, ha pedig valamilyen adat nem szerepel, akkor be kell írni az üresen hagyott rubrikába. A kijavított és aláírt ajánlatot, amely már bevallásnak minősül, szintén május 20-ig kell postázni, illetve teljesíteni az esetleges befizetési kötelezettséget is. A korrekció megtörténtéről az adóhivatal 30 napon belül értesítést küld.

Az egyszerűsített bevallás egyetlen hátránya, hogy az esetleges adóvisszatérítés összegét később kapja meg az adózó, akinek sürgősen kell a pénz, jobb ha a hagyományos utat választja. Utóbbi esetben legkorábban március elsején, illetve a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja vissza az APEH a visszaigényelt összeget, illetve elektronikus bevallók esetén már február elsejétől utalnak. Az egyszerűsített bevallásnál viszont az elfogadott, aláírt ajánlat postázásától számított harminc napon belül utalnak, vagyis a kiutalás dátuma attól függ, mikorra készíti el az APEH az ajánlatot és mikor küldjük vissza postán. Ha javítást kér az adózó, akkor az APEH ismét kiszámítja az adót és erről június 20-áig értesítést küld és a levél kézhezvételétől számított 30 napon belül utal.

Telefonos egyeztetés

Egy olvasónk tavaly az egyszerűsített bevallást választotta, és az ajánlat ellenőrzésekor rájött, hogy az APEH olyan munkáltatótól származó jövedelmet is elszámolt a részére, amelynél nem is dolgozott. Ezt jelezte az adóhatóságnál, ahol végül az ő verzióját fogadták el a dokumentumok alapján, de telefonos egyeztetés során hozzátették, hogy az ominózus céget emiatt ellenőrizhetik, és akkor még felkereshetik őt is.

Az egyszerűsített bevallás vonzó megoldás, de nem választhatják többek között a külföldiek, az egyéni vállalkozók, az adóköteles bevétellel rendelkező őstermelők, vagy azok, akiknek árfolyamnyereségből, tőzsdei ügyletből, borravalóból, paraszolvenciából származott jövedelmük. Értelemszerűen azok sem kérhetnek ajánlatot az adóhatóságtól, akiknek a munkáltatója vállalta a bevallás elkészítését. Idén bővült azoknak köre is, akik élhetnek az egyszerűsített bevallás lehetőségével, mivel az egyszerűsített közteherviselés szabályai szerint adózók is felkérhetik az APEH-et.

Azoknak, akik nem akarják vagy a fenti okok miatt nem tudják az APEH-ot dolgoztatni, a normál bevallást, vagyis a 0953-as számú nyomtatványt kell kitölteniük. A legkényelmesebb és legbiztosabb módszer az elektronikus bevallás, de az is használhatja az APEH honlapjáról letölthető bevallási keretprogramot, az Abevet, aki nem interneten keresztül továbbítja a nyomtatványt. A program használatával minimalizálható a hibák száma, vezeti az ember kezét, ellenőriz, és automatikusan kiszámol számos adatot, ami például a csökkentett adójóváírásnál nagyon jól jön. Ki is nyomtatható az elkészített bevallást, amin szerepel egy vonalkód és az ellenőrizve felirat is, így nyugodt szívvel postázható az adóhivatalnak aláírás után.

Aukción is vehetünk bevalláskitöltőt

Ha szakembert bízunk meg, érdemes írásos szerződést kötni, amelyben a szolgáltató vállalja, hogy a megbízótól kapott dokumentumok alapján elkészített adóbevalláshoz kapcsolódó jogkövetkezményekért felelősséget vállal, vagyis hiba esetén fizeti a bírságot és a pótlékot - mondta az [origo]-nak Ruszin Zsolt. A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének fővárosi elnöke szerint a túlságosan alacsony, fix árat kínáló megélhetési tanácsadók több ezer bevallást készítenek el futószalagon, egy minőségi szolgáltató viszont a ráfordított idő arányában határozza meg az árat. Aukciós oldalakon már 1200 forintos fix áron is talált az [origo] szja-bevallás kitöltésére vonatkozó szolgáltatást, de a piaci ár alja jellemzően 2-3 ezer forint körül mozog.

Amikor a telefonos egyeztetés során a feketén, de olcsón dolgozó tanácsadóknál a felelősség kérdését firtattuk, a legtöbben azt válaszolták, hogy nem szokott probléma lenni az adóhatósággal, mivel az ő programjukat használva az általunk leadott igazolásokkal dolgoznak, de ha minket megnyugtat, aláírnak egy megállapodást.

A könyvelő és adótanácsadó irodák többségénél a minimum díj ötezer forint, de a bevallás bonyolultságától (például a jövedelemtételek, kedvezmények számától), vagy sürgősségtől függően az ár ennél magasabb is lehet. A bevallás készítését a legtöbben személyesen, postai utánvéttel, faxon, vagy e-mailben is vállalják.

Amire érdemes figyelni: a tipikus hibák

Hihetetlennek tűnik, de még mindig a bevallás főlapján követik el a legtöbb hibát, általában azzal, hogy nem írják alá - tájékoztatta az [origo]-t az APEH sajtóosztálya. Gyakran tüntetnek fel téves adóazonosítót, például a férj adóazonosítóját írja a be a feleség, vagy elírnak egy számot. Ilyenkor a bevallás sajnos hibásnak minősül, függetlenül attól, hogy számszakilag tökéletes a kitöltése.

Sokszor előfordul az is, hogy nem jelölik meg a bevallás főlapján, ha a visszaigényelhető összeget vissza szeretnék kérni az adózók. Ez nem kimondottan hiba, de utóbb csak külön átvezetési nyomtatvány kitöltésével juthat az adózó a pénzéhez, amit elkerülhetne, ha a bevallásán jelezné, hogy visszautaltatná az összeget.

Érdemes figyelni rá, hogy a kifizető által levont adóelőleget a megfelelő, hasonlóan elnevezett sorba írják az adózók, ne adókötelezettségként tüntessék fel, ellenkező esetben ugyanis fizetniük kell. Gyakran előfordul, hogy az adózó kéri a munkáltatótól az adómegállapítást, és utóbb beadja a 0953-as bevallását is, de erről nem értesíti a munkaadóját. Ilyenkor felesleges procedúrának teszi ki magát, mert adóvizsgálattal kell megállapítani, melyik "bevallás" az érvényes. Az egyszerűsített bevallásnál sokan rossz e-mail címet adnak meg, vagy olyat, amit pár hónap múlva már nem is használnak, erre is érdemes figyelni.