Felszámolják az Általános Közlekedési Hitelszövetkezetet

Visszavonta a pénzügyi felügyelet az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet engedélyét, és fel is számolják az intézményt. Az OBA a törvényi előírásoknak megfelelően minden jogos betéti követelésre kifizetést teljesít majd.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) határozatában visszavonta az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet tevékenységi engedélyét, kezdeményezte az intézmény felszámolását, s azt, hogy felszámolónak a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft-t jelöljék ki.

Az intézkedések oka, hogy a Hitelszövetkezethez 2010. január közepén kirendelt felügyeleti biztosok megállapították: az intézmény saját tőkéje jelentősen elmarad annak jegyzett tőkéjétől, fizetőképességi helyzete pedig nem teszi lehetővé jövőbeni biztonságos, a jogszabályoknak megfelelő működését.

E helyzetben a hitelszövetkezet betéteseinek érdeke, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) közreműködésével mielőbb megkezdődhessék a befagyott betétek utáni kártalanítás. A törvény alapján az OBA a felügyelet engedély-visszavonó határozatát követő 20 munkanapon belül köteles lebonyolítani a betétesek kártalanítását szolgáló kifizetéseket. Az OBA a törvényi előírásoknak megfelelően minden jogos betéti követelésre kifizetést teljesít majd.

A hitelszövetkezet kisszámú, mintegy 800 betétessel rendelkezik, s a 2008. évi auditált adatok szerint mérlegfőösszege alapján számított piaci súlya nem éri el az 1 ezreléket sem.

KAPCSOLÓDÓ CIKK