A héten jelentősen erősödött a forint, 270 alá került az euró

Vágólapra másolva!
A héten erősödött a magyar deviza, hétfőn és kedden még 273-274 forintba került egy euró, péntek reggel azonban 270 forint alatt volt a jegyzés. A forint drágulása előssorban a javuló nemzetközi piaci hangulat mellett azzal magyarázható, hogy a kelet-európai devizák mozgása az elmúlt hetektől eltérően nem teljesen követte az euró dollárhoz mért mozgását.
Vágólapra másolva!

A héten látványosan erősödött a forint. Pénteken reggel 8 óra előtt 269,80 forint körül járt a jegyzés. Ekkor a dollárt 197,40, a svácji frankot pedig 185 forintért adták a kereskedők.

Ezzel szemben csütörtökön napközben még 271 forint felett járó euróárfolyam, a hét elején pedig még 274 forint felett is járt az euró árfolyama.

Változott a forgatókönyv

A kelet-európai devizák csütörtökön már nem igazán követték a görög megmentéssel kapcsolatos bizonytalanságok miatt ingadozó euró/dollár árfolyamot. A régió országainak javuló makrogazdasági kilátásai és a növekvő befektetői bizalomnak köszönhetően erősödött a forint mellett a többi régiós deviza, a cseh korona és a lengyel zloty is.

A jelek szerint tehát változott a korábbi forgatókönyv, az elmúlt hetekben a Görögország és más eurózónába tartozó országok (Portguália, Spanyolország) költségvetési problémái miatt egyre óvatosabbá váltak a befektetők, eladói nyomás alá helyezték az eurót, amely fokozatosan gyengült a dollárral szemben. A piaci szereplőki kockázatvállalási kedve pedig csökkent, így a feltörekvő piaci devizák is veszítettek értékükből.

Görög mentés

Hozzájárultak a befektetői bizalom erősödéséhez a Görögország megmentéséről szóló hírek. Bár csütörtökön eleinte bizonytalanok voltak a befektetők a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Görögország megsegítése érdekében összehívott uniós csúcstalálkozó miatt. Később megnyugodtak a kedélyek, miután az eurózóna tagállamai ígéretet tettek, hogy egységesen lépnek fel, ha a görög problémák miatt veszélybe kerül a térség pénzügyi stabilitása. Bár részletek nem derültek ki, a piaci szereplők ezt úgy értékelték, hogy az eurózóna döntéshozói fokozott ellenőrzésük alatt tartják majd Görögországot.

A görögök megsegítése mellett az amerikai tőzsdeindexek csütörötkön jól szerepeltek, ebben a vártnál kedvezőbb munkaerő-piaci adat is erősítette. Csütörtökön végül a vezető amerikai tőzsdeindexek közül a Dow Jones 1, az S&P 500 0,9, a technológiai papírok mozgását jelző Nasdaq pedig 1,5 százalékos többlettel zárt. A vásárlói kedv az ázsiai piacokon is látható volt, pénteken a tokiói tőzsde irányadó indexe, a Nikkei 1,3 százalékos pluszban végzett.