Vágólapra másolva!
Meglepően jó lett a GDP-adat, bár a rendszerváltás óta így is a legnagyobb visszaesést produkálta a magyar gazdaság 2009-ben. A várt 6,7 százalék helyett 6,3 százalék lett az esés, a negyedéves alapon számított adatok szerint pedig komoly remény van rá, hogy ebben a negyedévben már növekedésnek indul a gazdaság.
Vágólapra másolva!

Éves szinten 6,3 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság 2009-ben a KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése szerint. A legtöbb várakozás 6,5-6,7 százalékról írt, tehát lényegesen jobb lett az adat, mint azt a sok elemző várta. Az utolsó negyedév kibocsátása az azt megelőzőhöz képest 0,4 százalékkal lett kisebb, ami azt jelenti, hogy vélhetően már ebben a negyedévben növekedésnek indul a magyar gazdaság.

A negyedik negyedévre az elemzők 5 százalékos visszaesést vártak a legfrissebb Reuters-felmérésben, tehát jelentősen jobb az eredmény az év végén, mint várták. Igaz viszont, a KSH és az Ecostat csak gyorsbecslést adott ki, tehát ahogy a jelentés is írja: "a becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek."

A 2009-es növekedésre vonatkozó gazdasági előrejelzések a válság alakulásának függvényében sokat változtak. A leghamarabb talán a Pénzügyminisztérium adta ki a pesszimista jóslatot, mert viszonylag hamar a 6,7 százalékos visszaesést közölte hivatalos becslésként, s később több másik intézmény is erre az eredményre jutott. A ritkán módosított jóslatoknál feltűnő a különbség: az Európai Bizottság például 2008 őszén még 0,7 százalékos növekedést várt 2009-re, egy évvel később már 6,5 százalékos visszaesést. Az IMF még tavaly tavasszal is csak 3,3 százalékos recesszióval számolt. A piaci konszenzust mutató Reuters-felmérés valamivel rugalmasabban követte a változásokat, már 2008 őszén komoly visszaeséssel számolt.

Az idei előrejelzésekben is nagy vita alakult ki. A Pénzügyminisztérium 0,9 és 0,6 százalékos visszaesés után legújabban 0,3 százalékos recesszióval számol éves szinten, ami azt is jelenti, hogy negyedéves alapon, tehát a valódi folyamatokat jobban mérve, már növekedésnek indul a magyar gazdaság. A Fidesz ezzel szemben - bár számokat nem közölt - úgynevezett "W" alakú pályával számol, ami azt jelenti, hogy a gyenge növekedési szakasz után újabb visszaesést vár.

Az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) 0,6 százalékos összehúzódást vár idén, az OECD (Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezete) 1 százalékos mínusszal számol. A Reuters által januárban összesített elemzői vélemények szerint a piac minimális visszaesést vár idénre, a válaszok átlaga ugyanis 0,07 százalékos mínuszt jelent.

A magyarral szinte azonos időpontban hozta nyilvánosságra a helyi statisztikai hivatal a német gazdaság teljesítményét. Eszerint 2009 negyedik negyedévében nem változott az ország kibocsátása a korábbi negyedévhez képest. Az elemzők 0,3 százalékos növekedést vártak, tehát némileg kedvezőtlen lett az adat.