A Wall Street segített leplezni a görög adósságot

Vágólapra másolva!
Több eurót használó ország is alkalmazhatott olyan könyvelési trükköket, amelyek Görögország jelenlegi, csődközeli helyzetéhez vezettek - írja a New York Times. A devizaügyleteknek álcázott hitelek elrejtésében a Wall Street nagybankjai közreműködtek.
Vágólapra másolva!

A nagy amerikai bankok nyújtottak segítséget egyebek között Görögországnak az elmúlt tíz évben ahhoz, hogy elrejthesse az Európai Unió elől államadósságának tetemes részét - írja a New York Times.

A lap szerint az amerikai jelzálogválságot - közvetve tehát a jelenlegi gazdasági krízist - előidéző taktika érvényesült az euróövezeti tagoknak nyújtott rejtett hitelek esetében. Nagyon leegyszerűsítve: az országok adósságaik egy részét újabb hitel segítségével fizették vissza, de a kapott pénzt nem kölcsönként tüntették föl.

A görög kormány 2001-ben, nem sokkal azután, hogy az ország az eurózóna tagja lett, titokban többmilliárdos hitelt vett fel az amerikai Goldman Sachs befektetési banktól, devizaügyletnek álcázva. Holott gyakorlatilag előre eladta a reptéri illetékekből és a szerencsejátékokból származó bevételek egy részét - állítja név nélkül idézett forrásaira hivatkozva a New York Times.

Az informátorok szerint Görögország tavaly novemberben - alig három hónappal helyzete tarthatatlanságának nyilvánosságra kerülése előtt - is kapott ajánlatot egy hasonló trükkre az Athénban tartózkodó, a bank elnöke, Gary Cohn által vezetett Goldman-delegációtól. Azt azonban már nem fogadta el.

Az újság szerint nem Görögország volt az egyetlen európai állam, amely efféle szolgáltatásokat igénybe vett - megnevezi Olaszországot, és valószínűsíti egyéb euróövezeti államok érintettségét is, Európa-szerte "több tucat" hasonló ügyletet említve.

Az egy évtizeden át halmozódó, leplezett görög adósság kiderülése az egész eurózónát megrengette, a közös európai pénz sokat gyengült az emúlt hetekben.