A görögök ellen spekulálóknak üzent az EU

Vágólapra másolva!
Görögországtól újabb megszorításokat vár az EU, ha nem teljesül a jelenlegi program, beindulni látszik a japán gazdaság, ami emelte az olaj árát - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

"Amennyiben Görögországban felszínre kerülnek a kockázatos problémák, úgy március közepén újabb intézkedéseket fognak bejelenteni" - mondta Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa. Jean-Claude Juncker, az eurózóna pénzügyminisztereinek vezetője figyelmeztette a görögök ellen spekulálókat, hogy "rosszul teszik, ha azt gondolják, hogy tönkre tehetik Görögországot" - írja a Reuters.

A Bank of Japan valószínűleg nem könnyít tovább a monetáris politikáján a heti találkozón annak ellenére sem, hogy a defláció (árszínvonal-csökkenés) veszélye nem hárult el. A növekedés ugyanis sértetlennek tűnik, ezáltal nincs szükség újabb pénzügyi élénkítésre - írja a Businessweek.

A BBC szerint a Japán gazdaság 1,1 százalékkal növekedett a tavalyi utolsó negyedévben, ami jobb a vártnál. Ezzel együtt is 2009-ben 5 százalékkal húzódott össze a gazdaság, ami miatt a robogó kínai gazdaság lassan beéri a Japánt és átveheti a világmásodik címet - írja a BBC.

Növekedett az olaj ára, miután az ázsiai országok gazdasági növekedése meggyőzte a piacokat a növekedés biztosságáról. A nyersolaj ára 74,5 dollárra emelkedett hordónként - írja a Bloomberg.

A JPMorgan Chase, amely az USA második legnagyobb bankja, készen áll az RBS Sempra Észak-Amerikán kívüli piacainak megvásárlására 1,7 milliárd dollárt fizetve. A Royal Bank of Scotland (RBS) kénytelen megválni a leányvállalatától, miután adófizetői pénzből mentette ki az állam, az eladás így az átszervezés eredménye - írja a Bloomberg.