APEH: Az adózók fele ajánlotta fel tavaly adója 1+1 százalékát

2010.02.16. 18:26

Idén 184 egyháznak lehet felajánlani a személyi jövedelemadó egyik 1 százalékát - mondta kedden kora délután bizottsági meghallgatásán Szikora János, az APEH elnöke.

Az adóhivatal vezetője beszámolt arról is, hogy az elmúlt év adatai szerint csaknem 1,8 millió ember rendelkezett adója 1+1 százalékáról összesen több mint 17 milliárd forint értékben.

Az elmúlt évben 169, idén pedig már 184 egyháznak ajánlhatják fel az emberek személyi jövedelemadójuk egyik 1 százalékát - mondta az Országgyűlés emberi jogi bizottsága előtt az APEH elnöke.

Szikora János az elmúlt év adóbevallásaival kapcsolatban kiemelte, hogy körülbelül 1,8 millió ember rendelkezett az 1+1 százalékról, ez kevesebb mint a fele annak, amennyien megtehették volna. Összesen több mint 17,2 milliárd forintot ajánlottak fel 29 ezer civil szervezetnek, alapítványnak vagy egyesületnek, 169 egyháznak és a két kiemelt költségvetési irányzatnak. A felajánlott pénzt a szervezetek túlnyomó többsége szabályosan használta fel - mondta az adóhivatal vezetője.

Szikora János kitért arra is, hogy az elmúlt évben 140 ezer felajánlási nyilatkozat érvénytelen volt, ez több mint 920 millió forintot érint. A dokumentumok körülbelül fele azért lett érvénytelen, mert a felajánló nem fizette be korábban az adót.

KAPCSOLÓDÓ CIKK