Aranyat keresnek Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Aranyat keres egy orosz cég Fűrészen, egy szlovákiai község mellett. Felmerült, hogy ciános lúgozást alkalmaznának.
Vágólapra másolva!

Orosz érdekeltségű cégek érdeklődnek aranybányászat iránt a Losonci járásban lévő Fűrész (Píla) község kataszterében, a környezetvédők szerint már meg is kezdték a kutatást. Mivel a kutatott terület a Szepes-Gömöri Érchegység nyugati részén van, ott, ahol néhány száz évvel ezelőtt ezüst- és aranyérc-lelőhelyek voltak, nem kizárt, hogy az orosz cég tényleg talál aranyércet - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

Az újság szerint kérdés, mennyire lenne gazdaságos az arany kitermelése, és milyen módon végeznék a munkát. Ha a ciános kilúgozás módszerét alkalmaznák, annak komoly környezetkárosító hatása lehet, amire a Greenpeace környezetvédelmi szervezet is figyelmeztetett.

Az orosz érdekeltségű cég mellett kanadai, ciprusi és angol vállalkozások foglalkoznak jelenleg Szlovákiában nemesfém felkutatásával. Huszonkilenc helyszínen folynak mérések és geológiai kutatások ilyen céllal.

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet értesülései szerint mintegy 1260 négyzetkilométernyi területet kívánnak átvizsgálni az arany után kutató vállalkozások. Évek óta intenzív kutatás folyik a Garamszentkereszti járásban lévő Lutilla (Lutila) és Vihnyepeszerény (Vyhne), de Korponán, Gyetván és Alsóhámor (Hodrusa-Hámre) környékén is.

Mivel az eddigi tapasztalatok szerint az aranyérc a Szepes-Gömöri Érchegységnek ezen a vidékén csak kis mennyiségben található meg a kísérőkőzetben, ilyen esetekben a ciános lúgozás technológiáját alkalmazzák a nemesfém kinyeréséhez, amelyet a szlovákiai törvények értelmében csak a területileg érintett önkormányzatok engedélyével lehet használni.